2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Választás 2010Elkezdődik a gazdasági tényfeltárás

Elkezdődik a gazdasági tényfeltárás

Varga MihályA gazdasági tényfeltáró bizottság működésének elindulásáról, a költségvetési hiány mértékéről és a széndioxid kvóta értékesítéséről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.


Varga emlékeztetett, hogy a magyar társadalomnak meg kellett tanulnia már 2006-ban, hogy az MSZP-SZDSZ kormány sokszor nem a valós adatokat tárta az ország nyilvánossága elé és a kormányzat eltitkolta, manipulálta, sőt meghamisította a gazdasági adatokat. Ennek volt köszönhető az, hogy csak 2006 után szembesültünk a valós helyzettel - fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve: úgy tűnik, hogy 2010-ben is némiképp hasonló helyzet kezd kialakulni, ugyanolyan kevés információnk van a gazdaságról, mint 2006-ban.


Az elmúlt napokban több olyan jelentés is nyilvánosságra került - fogalmazott Varga Mihály -, amely némiképp mást ír, mást mond, mint amit a kormány állított a gazdaság helyzetéről. Gondolok itt a KSH napvilágot látott jelentésére, az OECD anyagára és más hasonlókra. A Fidesz szakpolitikusa úgy véli, hogy ezek közül is a legtöbb állítás a 2010-es költségvetés hiányára vonatkozik. A hiány a kormány állítása szerint 3,8 tized százaléka lesz a bruttó hazai terméknek, de már most mindenki ehhez képest egy jóval nagyobb számot mond - fogalmazott Varga, utalva a Magyar Nemzeti Bank februári inflációs jelentésére, ahol már 4,2 százalékot prognosztizáltak és hozzátették, hogy még van ezen felül egy 2,7 százalékos el nem számolt tétel, ami növeli a prognosztizált értéket. Az a véleményünk - mondta a Fidesz alelnöke, hogy itt a hiányszámmal is némi trükközés folyik, és így jóval nagyobb lesz a hiány annál, amit a kormány kommunikál.

Megjegyezte, április végéig az államháztartás hiánya legalább 75 százaléka, de lehet, hogy a teljes mértéke teljesülni fog. Varga Mihály kérdésre közölte: a tényfeltáró bizottság munkája körülbelül augusztusban érhet véget, és készítheti el jelentését. Emlékeztetett, 2006-ban is volt egy hasonló kezdeményezésük, az úgynevezett Fehér Könyv.

Az államháztartási hiány alakulásának és a magyar szén-dioxid-kvóta értékesítésével kapcsolatos kormányzati lépéseknek a vizsgálatával kezdi munkáját a Fidesz-KDNP gazdasági tényfeltáró bizottsága - jelentette be a testületet vezető Varga. A Fidesz alelnöke pártja nevében felszólította a kormányt, hogy függessze fel a szén-dioxid-kvóta "titkos eladását", és álljon el attól, hogy ilyen és ehhez hasonló értékeket az áprilisi országgyűlési választásokig eladjon. Úgy fogalmazott: az ebből várható több százmilliárd forintos bevétel a kormány szempontjából "jótékony módon kozmetikázná" a hiányadatokat. Szólt arról is, hogy a Fidesz kezdeményezni fogja: a parlament illetékes szakbizottsága vizsgálja meg a kvótaértékesítés előkészítését és az ügy dokumentációját.

Varga Mihály újságírói kérdésre közölte: a tényfeltáró bizottság körülbelül augusztusban fejezheti be munkáját, és készítheti el jelentését. A bizottság létrehozását Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelentette be hétfőn. A testület feladatának azt nevezte, hogy külső szakértők bevonásával kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását.

Arra a kérdésére, kik lesznek a tényfeltáró bizottság tagjai, a volt pénzügyminiszter a költségvetési munkacsoportjuk több tagját is megnevezte, így például Hargitai Jánost, Domokos Lászlót és Tállai Andrást. Hozzátette, külső szakértők munkáját is szeretnék igénybe venni, példaként említette a költségvetést bíráló 29 közgazdászt.

Ugyancsak kérdésre Varga Mihály elmondta azt is, a gazdasági tényfeltárás során a Malév értékesítésével és visszavételével is szeretnének foglalkozni.

 

2010-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite