2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
NagyvilágElmaradt Putyin történelmi útja Pakisztánba

Elmaradt Putyin történelmi útja Pakisztánba


Elmaradt Vlagyimir Putyin történelmi útja Iszlámábádba, ezért elhalasztották a dusanbei négyek pakisztáni csúcstalálkozóját is - közölte értesülésként keddi számában a Kommerszant című orosz napilap.

putyin


Közel ötven év óta először utazott volna csúcspolitikus Moszkvából a stratégiailag fontos, az ázsiai régióban hatalmas befolyással rendelkező országba. A látogatás az orosz-pakisztáni kapcsolatok újraindítását szolgálta volna. Először rendezték volna meg az úgynevezett dusanbei négyek - Oroszország, Pakisztán, Tádzsikisztán és Afganisztán - elnökeinek találkozóját is Pakisztán fővárosában - hívta fel a figyelmet a tekintélyes orosz politikai-gazdasági lap.

A négy ország gazdasági, biztonságpolitikai együttműködése 2009-ben vette kezdetét Dusanbéban, Tádzsikisztán fővárosában. Vlagyimir Putyin távolmaradásának okát a Kommerszantnak nyilatkozó egyik szakértő abban látta, hogy az orosz államfő pakisztáni útja miatt nehezteltek volna Moszkvára Új-Delhiben. A látogatás még bonyolultabbá tette volna az orosz-indiai kapcsolatokat, amelyeket így is nem kevés feszültség terhel.


"Az orosz-pakisztáni csúcstalálkozó nyilvánvalóan lerontotta volna Putyin év végére, Új-Delhibe tervezett útjának hatását" - nyilatkozta Tatyjana Saumjan, az orosz Keletkutató Intézet indiai részlegének vezetője. A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy Alekszej Koszigin szovjet kormányfő volt az utolsó magas rangú kormányzati tisztviselő, aki Moszkvából Iszlámábádba látogatott, 1964-ben. A hidegháború idején Pakisztán az Egyesült Államok stratégiai partnere volt. Iszlámábád a szovjet hadsereg ellen harcoló mudzsahedineket támogatta Afganisztánban.


Pakisztáni és tádzsik diplomáciai források megerősítették a Kommerszantnak, hogy foglalkoztak Vlagyimir Putyin látogatásának előkészítésével. A múlt hétvégén azonban Iszlámábádban bejelentették, hogy alkalmasabb időpontra halasztják el a találkozót - közölte a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy tervezték volna Vlagyimir Putyin iszlámábádi látogatását, mivel - mint mondta - az elnök programja azt nem tette volna lehetővé.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite