2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeElnyerték az országos katasztrófavédelmi főigazgató különdíját a salgótarjáni közgések

Elnyerték az országos katasztrófavédelmi főigazgató különdíját a salgótarjáni közgések

 

Az előző évekhez hasonlóan az idén is a közös rendőr- és tűzoltónapon tartották a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny országos döntőjét, amelyen a megyei versenyek legjobbjai vettek részt - így Nógrád megyéből az általános iskolások mezőnyében a nőtincsiek, a középiskolások között pedig a salgótarjáni „közgések" mérették meg magukat.

kozge


Ebben az évben immár huszonnegyedszerre mérték össze tudásukat az ország legjobb általános és középiskolás csapatai, hogy a nap végére kiderüljön, kik tudnak a legtöbbet a veszélyhelyzeti ismeretekből, hol a legjobbak a diákok önmaguk vagy mások mentésében. Az országos döntőbe bejutott legjobb megyei csapatok, fogalmazott a versenyt megnyitó dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, már mind győztesek, hiszen a megszerzett tudást senki nem veheti el tőlük.


Az idén negyvenhárom csapat szállt versenybe az elsőségért, a húsz-húsz általános és középiskolai együttes mellett a szerbiai Bajmokról is érkeztek versenyzők, illetve meghívottként a tavalyi döntő két első helyezettjei is megmérették magukat - összesen tizenegy állomáson bizonyították felkészültségüket. Nógrád megyéből az általános iskolások csapata között a megyei szinten negyedjére címvédő Nőtincsi Általános Iskola diákjai, míg a középiskolások versenyében az idei megyei győztes Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának diákjai szálltak versenybe.


A számítógépes elméleti kérdések után mentési feladattal találták magukat szemben a fiatalok, ráadásul az INSARAG irányelvek szerinti jelöléseket kellett felismerniük. A tűzoltós állomáson a Budaörs Városi Önkéntes Egyesület felügyelete mellett a csapatok osztott sugarat szereltek, a feladathoz hozzátartozott a visszaszerelés is. Az ár- és belvíz, helyi vízkárelhárítás elnevezésű állomáson homokzsákokat töltöttek, majd azokból szabályszerű védművet építettek egy tűzcsap köré. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület két helyen is kihívás elé állította a versenyzőket: az egyiknél a viharjelzések, a másiknál a térképek álltak a kérdések középpontjában.


A következő állomáson a tavaszias idő ellenére sítalpra pattantak a csapatok, feladatuk az volt, hogy az úgymond mocsárjárásra használható alkalmatosságon együtt mozogjanak, és közben az elszórt tizenöt különböző tárgyból begyűjtsék azt a tízet, amelynek ott kell lennie egy túlélőcsomagban. A Magyar Vöröskereszt sátránál húzniuk kellett, így volt, aki zárt töréssel, bokasérüléssel, mások másodfokú égéssel és bokasérüléssel, megint mások eszméletlen sérülttel találták szemben magukat.


A versenyzők dolga az volt, hogy a kárhelyről kimentsék a bajba jutott embereket, megkezdjék az elsősegélynyújtást, illetve szabályosan mentőt hívjanak a sérülthöz. A döntő hagyományainak megfelelően több olyan állomás is volt, ahol nem pontokat gyűjtöttek a csapatok, hanem információt, vagyis meglátogatták az állomásokat, meghallgatták a tudnivalókat. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Sólyom Speciális Természet- és Állatvédelmi Szakosztálya több helyszínen is várta a versenyzőket.


Az egyiken az általános iskolások turistajelzéseket festettek, a középiskolások pedig térképészeti ismereteiket hasznosították. Kiderült, turistajelzést nem festhet akárki, komoly felkészültség és képzettség szükséges hozzá, a „sólymosok" a közelmúltban a Pilisi Parkerdőben több mint harminchat kilométernyi turistautat láttak el a szükséges felfestésekkel. A másik helyszínen mindenki falra mászott, nem a szó átvitt, hanem valódi értelmében: egy több nehézségi fokozatú oldalakkal ellátott mászófalat állítottak fel ugyanis, ezt pedig a tériszonyosokon kívül minden versenyző ki is próbálta, természetesen a megfelelő biztonsági felszerelések használata mellett.


A felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt végül az általános iskolások között a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola csapata nyerte, a borsodi iskolások megelőzték a Békés és a Pest megyéből érkező társakat. A középiskolások között a mezőkovácsházi Hunyadi János Közoktatási Intézmény diákjai érték el a legjobb eredményt, így maguk mögé utasították a tavalyi győztes kiskunmajsai, illetve a Veszprém megyei csapatot. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője adta át az első helyezetteknek járó vándorserleget, és úgy fogalmazott, jelentős tudás birtokába kerültek a versenyzők, használják fel jól a tanultakat.


A középiskolásokhoz szólva úgy fogalmazott, „jól áll nekik a versenypóló kékje, amely később lehet akár sötétebb is", utalt a tábornok a hivatásos állomány által viselt gyakorlóruházat színére - magyarán arra bátorította a fiatalokat, hogy ha kedvet kaptak ahhoz, hogy tűzoltó vagy rendőr legyen belőlük, ne habozzanak erre a pályára lépni. A záróceremónián kiosztották az országos katasztrófavédelmi főigazgató különdíját is, az azt elnyerő Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája lehetőséget kapott arra, hogy június 8-10. között részt vegyen a szlovák nemzeti ifjúsági polgári védelmi bajnokságon.


Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/NÓGRÁD24

 

2016-04-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite