2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágÉlőlánccal tiltakoztak barnaszénbányák nyitása ellen

Élőlánccal tiltakoztak barnaszénbányák nyitása ellen a lengyel-német határon


Több ezer lengyel és német környezetvédő aktivista és helyi lakos élőláncot alkotva tüntetett a lengyel-német határon a Lengyel Energetikai Csoport (PGE) országos áramszolgáltató cég által létesítendő barnaszénbányák ellen - közölte vasárnap a wnp.pl lengyel gazdasági hírportál.

banyaszok

képünk illusztráció

A hírportál az előző esti tüntetés szervezőinek beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy Gubin közelében 7500 ember alakított élőláncot.

A PGE Lengyelországban Gubin és Brody területén létesítene szénbányát. Németországban pedig - a Rzeczpospolita című napilap értesülése szerint - már jóváhagyták a Cottbus és Görlitz környékén működő bányák kiterjesztését.

Donald Tusk miniszterelnök májusban éppen Gubinban jelentette ki, hogy a PGE bányaépítési terve része az ország energiabiztonsági stratégiájának.

A wnp.pl arra is emlékeztetett, hogy a nyugat-lengyelországi barnaszénbányák tervei ellen nem először tüntettek. Az előző tiltakozó akciót április 8-án tartották a varsói miniszterelnöki hivatal előtt.

A beruházás ellenzői nem értenek egyet a bányanyitással, mert az 2-3 ezer ember áttelepítését és 15 falu lerombolását vonná maga után, valamint a falvakhoz tartozó szántóföldek és erdők kiirtását. A bányalétesítési tervek támogatói viszont egyebek között azzal érvelnek, hogy a beruházás kétezer új munkahelyet jelent, és az önkormányzatok is jelentős többletjövedelemhez juthatnak.

A lengyel rádió által közzétett adatok szerint az érintett területen 1,6 milliárd tonna barnaszéntartalék található.

A Rzeczpospolita úgy tudja, hogy az eddig még nem engedélyezett bánya építése 2018-ban indulna, és a kitermelt szenet a 2025-2030 között felépítendő gubini erőmű használná fel.

A határ másik oldalán a Vattenfall társaság tulajdonában lévő Jänschwalde erőmű 3 ezer megawattos gyártókapacitással rendelkezik.

Lengyelországban a zöld aktivisták már több ízben tartottak sikeres tiltakozó akciót. A Rospuda-völgy védelmében például - az uniós szervekhez is folyamodva - 2007-ben megakadályozták a Via Baltica autópálya Augustów környéki szakaszának felépítését.

Edvin Marton koncert

hirdetés

 

http://energetyka.wnp.pl/na-granicy-polski-i-niemiec-przeciwko-weglowi-brunatnemu,232510_1_0_0.html

http://m.rp.pl/artykul/28,1135344.html

http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1211105,Grabice-iKerkwitz-czy-czeka-nas-Rospuda-bis

http://energetyka.wnp.pl/pge-giek-przejela-projekt-budowy-kopalni-i-elektrowni-gubin,194304_1_0_0.html

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-08-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite