2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonElönthetik a bíróságokat az uzsoraügyek

Elönthetik a bíróságokat az uzsoraügyek


Egyre több ügyben folyik nyomozás, születik vádemelés, a leginkább érintett megyei bíróságok robbanásszerű emelkedést várnak.

bíróság


Az uzsora-bűncselekmény 2009. március 1-jétől került be ismét a büntető törvénykönyvbe mint önálló tényállás, és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint már több mint száz ügyben folytatnak eljárást uzsorások ellen, ami főleg annak köszönhető, hogy e bűncselekmény-kategória nagy nyilvánosságot kapott az utóbbi időben a médiában, és az áldozatokra is nagyobb figyelmet fordít a közvélemény. (Az ORFK közlése szerint míg 2009-ben mindössze 8 esetet fejeztek be, addig 2010-ben már 113 esetben zárult eljárás uzsora-bűncselekményben.)


Idén július végéig 14 esetet regisztráltak, míg 2010 hasonló időszakában már 33-at. A csökkenés a rendőrség szerint a hatékony felderítő, megelőző, és áldozatvédelmi tevékenységének is köszönhető, de megjegyezték, hogy az ilyen ügyekben rendkívül nagy a látencia, és a nyomozás eredményességét nagyban megnehezíti a visszavont feljelentés, a kevés bizonyíték. Ugyanakkor még több mint száz, lezáratlan nyomozást folytatnak a rendőrök, főként az ország északi megyéiben.


A bíróságok jövő évtől robbanásszerű ügyszámemelkedést várnak az uzsora-bűncselekményekben. Bár a bűncselekmény önálló kategória, sokszor több tucatnyi egyéb, sokszor súlyosabb vádakkal halmozódva kerülnek az ügyek a bírói tanács elé - hívta fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője. Mivel a rendőrség kezdeményezésére egyre több uzsorával gyanúsított ember került bírói döntéssel előzetes letartóztatásba, több áldozat is feljelentést mer majd tenni, és a hamis vád és tanúzásnak következményeinek figyelembe vételével a bírósági szakban sem változtatják meg vallomásukat - vélte Szabó József.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott: a zsarolás, testi sértés, emberölési kísérlet, vagy egyéb más, súlyosabb bűncselekményekkel is társuló cselekedetek miatt egyelőre külön nem tudják kiszűrni csak az uzsoraügyeket, de az adatok szerint a megyében egyetlen ilyen jellegű ügyet tárgyalnak.


Baranya megyében július közepén többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és önbíráskodás miatt két vádlottat ítéltek el: Sztojka Sándort 8 év börtönbüntetésre, 2 millió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást 9 év fegyházbüntetésre, s másfél millió forint mellékbüntetésre ítélték, és elkobozták a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt. A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra Mohács környékén.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében múlt évtől 11 olyan ügy indult, melynek uzsora bűncselekmény bűntette a tárgya. Gyulai Gábor, a megyei bíróság elnöke az MTI érdeklődésére azt közölte: a Nyíregyházi Városi Bíróságon két ügyet tárgyaltak, az egyikben 2011. november 28-án tartják az első tárgyalást, míg a másikban a vádlottat a bíróság 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte nem jogerősen. Mátészalkán egy vádlottat 5 hónap börtönbüntetésre ítéltek 2 év próbaidőre felfüggesztve, míg egy ügyben 2012. január 10-én tartják az első tárgyalást, két másik pedig kitűzésre vár. A Kisvárdai Városi Bíróság nem jogerős ítéletével a vádlott bűnösségét megállapította és őt 3 év próbaidőre felfüggesztett 10 hónapi szabadságvesztésre, valamint 40 napi tétel (egy napi tétel összege 2500 forint), összesen 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 46 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.


A Fehérgyarmati Városi Bíróságon zajlott egyetlen ügyben súlyosabb ítélet született: a nem jogerős határozatban az első és másodrendű vádlottakat 300 napi tétel pénzbüntetésre ítélték, de az egy napi tételt a bíró mindössze 200 forintban állapította meg. A másodfokú tárgyalás még kitűzés alatt áll. A Vásárosnaményi Városi Bíróságon október 24-én és 27-én tartják az első tárgyalást. A Nyírbátori Városi Bíróságon két tárgyalás zajlik jelenleg. Az egyik ügy érintettje pedig a piricsei cigány önkormányzat volt elnöke és felesége.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite