2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonElöntötte Edelényt a Bódva

Elöntötte Edelényt a Bódva


Edelény megközelíthetetlen. A várost óriási erővel öntötte el a Bódva, a töltést teljesen ellepte a víz, a városban pedig csónakkal közlekednek, a 27-es főúton utazókat megállítják a rendőrök. Lesodorta a töltésmagasítást a Bódva a Borsod megyei Edelénynél, a kisvasúti hídnál csütörtök éjjel.

edeleny1


Egy méter magasan, mintegy 15 méternyi hosszon vitte le az ár a homokzsákokat. Először úgy tervezték, hogy az egészet megtámasztják géppel, de a szakemberek véleménye szerint ezzel már nem lehet megoldani a problémát.
Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere azt mondta: a Bódva út és az Újtemplom út lakóit kiköltöztetik a kitelepítési terv szerinti befogadó-helyre, elszállásolásukat közintézményben oldják meg.


Négy helyet jelöltek ki egy esetleges kiköltöztetés esetére: három általános iskolát, illetve a pilléreken álló ifjúsági házat. Ennek a területnek a lakóit az utóbbiban helyezik el.

Az említett területre már gumicsizmával sem lehet bemenni, mert a rendőrök elmondása szerint a víz olyan erővel zúdul, hogy kerítést is ledönt. A településen a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyi szakemberek próbálják menteni, ami még menthető. Most az a feladtuk a védekezőknek, hogy megpróbálják megfékezni a víz áradását.

 

edeleny2


Edelény megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.
Két helikoptert vetnek be arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék.

A korábbi bordás megtámasztást, azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz. A töltés már alig látható, csak a töltés tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki.


A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített.
A város szennyvízcsatornájából bugyog fel a víz, néhány helyen szökőkútszerűen. Edelényt kettészeli a vízátfolyás, ezért csónakokkal próbálnak közlekedni.


Baleset az árvízi helyszínen


Feltehetően rosszul lett egy férfi a Borsod megyei Edelényben és gépkocsijával nekiment egy rendőrautónak.
Az idős ember - akinek szívritmus-szabályozója van - autózás közben lett rosszul, ezért ment neki járművével az árvízi helyszínen álló rendőrautónak.
A mentősök szirénázva érkeztek a helyszínre. Kétszer újraélesztették az idős férfit és kórházba szállították.


Borsodban versenyt futnak az árral


Versenyt futnak pénteken is az árral Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hivatásosok, a vízügyesek, az önkéntesek és a települések lakói.
Edelényben, Szendrőben, Szalonnán, Boldván a Bódva árvize okoz gondot.
Sajóecsegen a Sajó rekord vízállással vette körbe a falut. A Hernádon az ár szinte az egész vonalon minden eddiginél magasabban érkezik. Gibártnál, Ócsanálósnál rendkívüli lehet a helyzet.
Ugyancsak rendkívüli helyzetre számítanak a Bódva és a Sajó torkolati részénél illetve a Hernádon, mert mindhárom folyón soha nem látott árhullám vonul le.

 

edeleny3


Újból kiöntött a Tolcsva-patak


Újból kiöntött pénteken reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván a Tolcsva patak, amely legutóbb kedden árasztotta el a falut.
Több mint 350 házat veszélyeztet a víz, amely 80 centiméterrel magasabban tetőzött, mint amit kedden mértek. Húsz családot kellett kiköltöztetni. Őket az idősek otthonában és az iskolában helyezték el.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite