2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonElőzetesbe került a választáson induló egyik párt vezetője

Előzetesbe került a választáson induló egyik párt vezetője


Csalás miatt a bíróság elrendelte a Magyar Demokratikus Unió (MDU) pártelnökének előzetes letartóztatását. A Blikk szombati számában azt írta, hogy Urbán-Szabó László "jól csengő ígéretekkel" 30 millió forintot csalt ki egy sértettől.

bilicsketto

Képünk illusztráció!


A rendőrség az MTI megkeresésére adott tájékoztatásában - a férfit meg nem nevezve - azt írta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. és VI. kerületi rendőrkapitánysága eljárást folytat csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Jelezték, hogy az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság már elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A rendőrség - a nyomozás érdekeire hivatkozva - további részleteket nem kívánt közölni az ügyről.


Az MDU a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatok szerint az április 6-ai országgyűlési választáson 17 önálló jelöltet indított, de országos pártlistát állítani nem tudott. Ehhez - legalább kilenc megyében és a fővárosban - minimum 27 egyéni jelöltet kellett volna állítaniuk, ekkor 150 millió forint állami támogatást kaphattak volna. A párt egyéni jelöltjei így egy-egy millió forint - összesen 17 millió forint - támogatást kaphatnak, amelyet saját vagy akár a pártjuk központi kampányára is fordíthatnak.


Az NVI adataiból kiderül az is, hogy az MDU-nak csaknem 55 millió forint büntetést is be kell fizetnie az időben vissza nem vitt ajánlóívek miatt. A Blikk azt írta, hogy a csalással gyanúsított pártelnök a 30 millió forintot "kapcsolataira, a közelgő választásokra, s az általa létrehozott párt reménybeli sikereire hivatkozva" kérte kölcsön.


Ha az MDU tudott volna listát állítani, és az országos pártlistán vagy az egyéni jelöltek között szerepelt volna a pártelnök, akkor a Nemzeti Választási Bizottságnak kellett volna döntenie a (jelölteket is megillető) mentelmi jog felfüggesztéséről.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-03-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite