2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonElső fokon két és fél év fogházra ítélték az érdi ikerpárt elgázoló nőt

Első fokon két és fél év fogházra ítélték az érdi ikerpárt elgázoló nőt


Első fokon 2 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte szerdán a Budaörsi Járásbíróság azt a nőt, aki autójával 2012 nyarán Érden elsodort egy ikerbabakocsit, és ezzel két kisgyermek halálát okozta. A kiszabott büntetési tétel fele részének végrehajtását három évre felfüggesztették.

birosagegy


A bíróság a 65 éves nőt halálos közúti baleset gondatlan okozásában mondta ki bűnösnek, és négy évre eltiltotta a járművezetéstől is. Emellett több mint 1,3 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték. A vádlott a letöltendő egy év három hónap alatt feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Az érdi nő 2012. június 18-án este a helyi Szövő utcában autójával elsodort az úttest jobb szélén egy babakocsit, amelyben három hónapos ikerpárt tolt az édesanyjuk. Az egyik gyerek a baleset napján, a másik pedig két nap múlva meghalt a kórházban.


Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, felmentést, illetve a büntetés enyhítését kérve, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért. A bíróság által megállapított tényállás szerint a nő 2012. június 18-án nem sokkal este 8 óra után mintegy 36-43 kilométeres sebességgel haladt az érdi Szövő utcában. Vele szemben, az úttestnek ugyanazon az oldalán, szélen tolta babakocsiban az ikreit az édesanya, férje kissé lemaradva követte őket.


Amikor a vádlott kocsijával az utca enyhén emelkedő szakaszához ért, az emelkedő mögül előtűnő, lenyugvóban lévő nap korlátozta a látási viszonyokat, de ő változatlan sebességgel haladt tovább. Figyelmét ráadásul nem az úttestre, hanem lefelé, az utastér bal első ajtajára fordította. Az anya észrevette a közeledő járművet, ezért megállt, hogy megvárja, amíg az autó kikerüli őt. Amikor érzékelte, hogy a gépkocsi változatlan sebességgel halad, az út melletti füves, tujás területre lépett, és megpróbálta a babakocsit is hátrafelé felhúzni oda.


A perben kiderült, hogy a sofőr egyáltalán nem vette észre az úttest szélén gyaloglókat és a babakocsit (noha a szembe sütő nap vakító hatása ellenére mintegy húsz méterről észlelnie kellett volna mindezt). Autója jobb első részével nekiütközött az ekkor már ferdén álló babakocsi elejének. Az ikrek az út melletti füves, tujákkal beültetett területre zuhantak, és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy egyikük még aznap, a másik pedig június 20-án meghalt a kórházban. A Budaörsi Járásbíróság megállapította, hogy az anya nem tehető felelőssé, mivel azért haladt az úttesten, mert a járdán nem fért el a babakocsival, és szabályosan közlekedett.


A vádlott az első tárgyalási napon tett vallomásában azt hangsúlyozta, hogy teljesen üres volt a Szövő utca azon a hétfő estén. "Az emelkedő előtt hirtelen felbukkant a napkorong, ami másodpercekre elvakított, így automatikusan fékeztem, és lehajtottam a napellenzőt is" - mondta. Fokozatosan nyerte vissza a látását, de mindvégig erősen az útra és a jobb oldalra figyelt, majd nem sokkal ezután, már jó látási viszonyok közepette csattanást-súrlódást hallott, amit nem értett, így fokozatosan lassítva megállt, kiszállt, majd hátrébb ment - állította. Ekkor vette észre a két kisgyermeket a tuják előtt a földön, mellettük a síró anyát és az őt vigasztaló apát - tette hozzá. "Szerintem a tuják mögül tolhatták ki a babakocsit" - fogalmazott. "A mai napig nem értem, hogyan történhetett ez" - ismételte többször, és vétlennek vallotta magát. A gázolás után sokkos állapotba került, ezért nem tett azonnal érdemi vallomást - mondta.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-10-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite