2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeElsősorban munkahelyteremtést kér a kormánytól Salgótarján

Elsősorban munkahelyteremtést kér a kormánytól Salgótarján


Salgótarján azt kéri a kormánytól, hogy segítse ezer munkahely megteremtését a reálgazdaságban a következő két évben - közölte a város szocialista polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. Dóra Ottó elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök látogatására készülve fogalmazták meg, hogy milyen ügyekben szeretnének segítséget kapni.

doraotto0715


A kormányfő a Modern városok program keretében keresi fel a megyei jogú városokat, a salgótarjáni látogatás pontos időpontja még nem ismert. Dóra Ottó elmondta: olyan fejlesztésekről van szó, amelyek európai uniós forrásból nem valósíthatók meg. A polgármester a kérések közül azt emelte ki, hogy a kormány a rendelkezésére álló gazdasági eszközökkel segítse a munkahelyteremtést. Példaként említette, hogy az 1990-es években azért települt a TDK a Nógrád megyei Rétságra, mert ehhez 300 millió forintot kapott.


Úgy fogalmazott, nem Mercedest vagy Audit szeretnének, hanem olyan vállalkozásokat szeretnének ott látni, amelyek a reálgazdaságban dolgoznak. Ehhez zöld- és barnamezős ipari területek vásárlását is kéri a város, mert az önkormányzat mindössze négy hektárnyi, gazdaságfejlesztésre alkalmas területtel rendelkezik. Salgótarján az Óbudai Egyetemmel, Palkovics László államtitkár támogatásával dolgozik a felsőfokú képzés újraindításán, ehhez jogszabály-alkotási feladatokban, illetve a volt pénzügyi főiskola 42 éves épületének felújításában kérik a kormány segítségét.


Fontosnak nevezte a polgármester a 21-es főút négysávosításának folytatását. A Hatvan és Salgótarján közötti szakaszon 53 kilométeres szakaszon 27 kilométeren készült el a felújítás 2001 óta. A további, úgynevezett jóléti kérések között említette Dóra Ottó a strandfürdő, a Dolinka szabadidőpark, a Bányamúzeum fejlesztését, és európai ifjúsági központ létrehozását Salgóbányán, valamint azt, hogy Salgó vára is kerülhessen be a nemzeti várfelújítási programba.


Mindemellett két, helyi gazdasági szereplőt érintő kérést is a kormányfő elé terjesztenek: a gépi üveggyártás megvalósítása 200-250 embernek adna munkát a most mintegy 30 embert foglalkoztató új öblösüveggyárban, a másik pedig autóipari innovációs centrum kialakítása a salgótarjáni Trigon Kft. bázisán.


Salgótarján polgármestere emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányfő 2012 decemberében négysávos 21-es főutat, új ipari parkot, és 2014-re teljes foglalkoztatást ígért a városban, vagyis azt, hogy mindenki munkából tarthassa el a családját. Tájékoztatása szerint jelenleg abszolút számban és arányában is Salgótarjánban dolgozik a legtöbb közmunkás.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-09-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite