2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonElsötétülhetnek a tévék az ország több pontján

Elsötétülhetnek a tévék az ország több pontján


Frekvenciacserét hajt végre az Antenna Hungária (AH) október-novemberben tizenegy digitális földfelszíni televíziós adónál, a váltás nemcsak az ingyenes MinDig TV, hanem a fizetős digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás vételét is érinti.

tvnezes


Az AH a csere hátteréről közleményben tájékoztatta az MTI-t csütörtökön és közölte: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Unió határozatának megfelelően, a "digitális hozadék" sáv felszabadítása céljából megkezdi a 790-862 megahertzes (MHz) frekvenciatartomány kiürítését. Ennek során az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyen frekvenciacserét rendelte el.


A cseréket követően október 31-én a hatóság döntése alapján lekapcsolják a barcsi analóg M1 átjátszóadót, így ezt követően földfelszíni módon a közszolgálati csatornákat kizárólag digitális vétellel lehet majd elérni a városban. Gerecse esetében a frekvenciacsere érinti az analóg M1 sugárzását, s az eddigi UHF 46-os csatorna helyett az UHF 36-os csatornán lesz elérhető az M1 adása analóg vétellel.


Tatabányán az analóg TV2 esetében lesz frekvenciacsere, itt az eddigi UHF 26-os csatorna UHF 52-es csatornára változik. A közlemény szerint az érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket. A készülékek egy része ezt automatikusan elvégzi, kis részüknél azonban manuálisan kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában.


Az AH közölte, a frekvenciacserék tíz telephely esetében nem érintik a digitális adók lefedettségi területét, ezekben tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Gerecse adókörzet kis részén a frekvenciacsere azonban érinti az adó lefedettségi területét is, ezért néhány, az adókörzet határán fekvő település esetében a digitális földfelszíni adások vételéhez át kell állni más adó vételére, például Kab-hegy, Budapest, Győr, Nagy-Hideg-hegy, Dorog, Zirc területén.

Ehhez a vevőantennát át kell forgatni a további vételt biztosító digitális adó irányába és ezt követően újra kell hangolni a vevőkészüléket. A társaság közölte, hogy a munkák miatt néhány órán keresztül szünetel a digitális sugárzás, s néhány esetben az analóg földfelszíni televíziós csatornák sugárzása is. A változásokkal kapcsolatban további információ a www.mindigtv.hu címen is elérhető.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite