2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonEltérő a megítélése Gyurcsány Ferencnek a teljes lakosság és az MSZP-szavazók körében

Eltérő a megítélése Gyurcsány Ferencnek a teljes lakosság és az MSZP-szavazók körében


A Nézőpont Intézet felmérése szerint most vasárnap a választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók 55 százaléka a Fidesz-KDNP-t, 24 százaléka az MSZP-t, 13 százaléka a Jobbikot, 6 százaléka pedig az LMP-t támogatná. Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésből kiderül az is, hogy eltérő a megítélése Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek a teljes lakosság, illetve az MSZP szavazók körében.

gyurcsanyegy

A Heti Válasz felkérésre október 3-7. között, ezer ember telefonos megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatás az MSZP belső töréseivel kapcsolatban megállapítja, a magyarok mindössze 17 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy Gyurcsány Ferenccel meg tud erősödni a Magyar Szocialista Párt (61 százalék szerint Gyurcsány nélkül lehet sikeresebb). A párt szimpatizánsai is megosztottak ebben a kérdésben, de a többségük - szemben az összes megkérdezettel - Gyurcsány-párti: 51 százalékuk szerint vele, 36 százalékuk szerint pedig nélküle lehet sikeresebb az MSZP.

Az elemzés szerint a magyarok mindössze 9 százaléka mondta azt, hogy az eddigi választásokon minden alkalommal a 22 éves múltra visszatekintő szocialista utódpártra szavazott.

Érdekes demográfiai összefüggés, hogy míg az 50-59-es korosztályban ez az arány 16 százalék, a hatvan évesnél idősebbek körében pedig 17 százalék, úgy a 40-49-es és a 30-39-es csoportban mindössze 2-3 százalék. A jelenleg is MSZP-szimpatizánsok 88 százaléka szavazott ez idáig minden alkalommal (40 százalék), vagy legalább egyszer a szocialistákra (48 százalék). További érdekesség, hogy az LMP-tábor fele (51 százalék), a Jobbik-tábor harmada (33 százalék), a Fidesz-szimpatizánsainak pedig ötöde szavazott korábban bármikor is a szocialista pártra (20 százalék), saját bevallása szerint - olvasható a Nézőpont Intézet összegzésében.

Az elemzés szerint, miközben a magyarok 44 százaléka saját bevallása szerint szavazott korábban az MSZP-re, ma mindössze a megkérdezettek 17 százaléka vallja magát szocialista szimpatizánsnak. 2014-ben a válaszadók 14 százaléka tudja biztosan elképzelni, hogy az MSZP-re szavazzon, további 20 százalék pedig elképzelhetőnek tartja azt. A következő választásokon tehát akár 34 százalékos megelőlegezett potenciális támogatottsággal számolhatna az MSZP, ha sikerülne rendezni a távoli és közeli múlthoz, személyekhez, ideológiákhoz és belső megosztottságához fűződő kérdéseit - írta az intézet.

Az MSZP jövőbeli kormányalakítása a magyarok mindössze 20 százaléka szerint lenne jó az ország szempontjából. Ennél valamivel nagyobb támogatottsága lehetne egy MSZP-LMP-koalíciónak, hiszen az a magyarok 26 százaléka szerint lenne jó az országnak.

A Nézőpont Intézet megállapítása szerint erősítheti a baloldali olajfa-koalíció melletti érveket, hogy az összes megkérdezett 34 százaléka szerint az ország szempontjából az lenne jó, ha a következő választások után egy új baloldali párt alakítana kormányt. A pártszakadás politikai haszna azonban korántsem egyértelmű, hiszen az MSZP-szimpatizánsok a leginkább megosztottak ebben a kérdésben: 43 százalékuk szerint inkább jó, 36 százalékuk szerint pedig inkább rossz lenne egy új baloldali formáció 2014-es kormányalakítása - olvasható a kutatásról készült összegzésben.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-10-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite