2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
NagyvilágElutasítja a görög átütemezést a francia-német-EKB megállapodás

Elutasítja a görög átütemezést a francia-német-EKB megállapodás


A megállapodás az átütemezés elutasításán túl tartalmazza a magánbefektetők közreműködésének módozatait is.

sarkozymerkel


A magánbefektetők közreműködésének módozatait, valamint a görög államadósságok átütemezésének elutasítását tartalmazza az a megállapodás, amelyet csütörtökre virradó éjszaka ért el Berlinben Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint Jean-Claude Trichet, az Európai Központi bank elnöke.


Az ARD német közszolgálati televízió értesülése szerint az euróövezeti csúcsértekezletet alig néhány órával megelőző egyezség létrejöttét jelentős mértékben előmozdította Trichet váratlan részvétele. Az Európai Központi Bank elnöke szerda késő este érkezett Berlinbe és részt vett a kancellári hivatalban éjfélig tartó találkozón. Az ARD televízió szerint Merkel és Sarkozy az éjszaka folyamán több euróöevezeti tagország vezetőjével is telefonbeszélgetést folytatott.


Ami a magánbefektetőknek a görög államadósságok finanszírozásában való részvételét illeti, az ARD úgy értesült, hogy erre vonatkozóan egyezség született. A televízió ezzel kapcsolatban két opciót említett: az egyik a bankok és a biztosító társaságok önkéntes részvétele, míg a másik egyfajta kötelező jellegű adó, amelyet az euróövezeti tagországok bankjaira vetnének ki.


A létrejött megállapodás az értesülés szerint tartalmazza azt is, hogy Németország, Franciaország, valamint az Európai Központi Bank elutasítja a görög államadósságok átütemezésének lehetőségét. Az EKB és Berlin eddig is határozottan ezt az álláspontot képviselte.


A kialakított közös álláspont az eurózóna vezetőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozója alapjául szolgál majd - közölte a tanácskozás befejeztével Steffen Seibert szóvivő, aki elmondta, hogy arról haladéktalanul tájékoztatták Herman van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét. Az ARD és több más médiaforrás egyidejűleg megerősítette azt az éjszakai értesülést, amely szerint a brüsszeli csúcstalálkozón jelen lesznek a legjelentősebb európai bankok vezetői, köztük Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnöke is.


Mégsem lesz bankadó


A bankszektorra kivetett adó mégsem lesz része a második görög mentőcsomagnak - jelentette az euróövezeti csúcsértekezlet előkészítésében közreműködő meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Reuters. Az idézett forrás szerint Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is, egyetért az ötlet elvetésével. Trichet váratlanul bekapcsolódott Merkel és Sarkozy szerdai találkozójába.


A Reutersnak a csütörtöki csúcstalálkozó előkészítésében résztvevő más források is megerősítették, hogy elvetették a bankadóról a múlt héten kidolgozott javaslatot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite