2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonElutasítja az egykulcsos adót a Jobbik

Elutasítja az egykulcsos adót a Jobbik


Jobbik LogoA Jobbik megfelelő tárgyalási alapnak tartja a kormány benyújtott adójavaslatait, de az egykulcsos személyi jövedelemadót és a társasági adó egységesen 10 százalékra mérséklését nem támogatja.


Lenhardt Balázs, a párt országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-nek elmondta: a Jobbik a kabinet javaslatainak nagy részével egyetért, valamint hogy azok a szociálliberális kormányok adóügyi "ámokfutása" után végre alapot adnak a tárgyalásra.


A politikus üdvözölte a családok támogatásának kormányzati szándékát, hozzátette azonban, hogy a valódi családi adózás bevezetését sürgetik, azaz hogy a háztartások a jövedelmek összevonásával és az eltartottak számának figyelembevételével adózzanak.


Lenhardt Balázs szerint ugyanis bár a többgyermekesek megsegítése örömteli, a kormány által kidolgozott koncepció alapján az adókedvezményt csak a magasabb jövedelmű családok tudják teljes egészében igénybe venni.
Az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy pártja a társadalmi igazságosságot szem előtt tartva a progresszív adózás híve, mindig is elutasította az egykulcsos személyi jövedelemadózást. Ebből a megfontolásból nem támogatja a Jobbik a társasági nyereségadó kulcsának egységesen 10 százalékra csökkentését sem, ami a kormány előterjesztésének értelmében 2013-ban valósul meg. Lenhardt Balázs szerint az 500 millió forintos határt elérő - jelenleg 19 százalékkal adózó - cégekkel szemben jogos elvárás, hogy többet vállaljanak a teherviseléskor.


A politikus arra is kitért, hogy egyetértenek az újabb válságadók bevezetésével, de fontosnak tartják, hogy az érintett távközlési és energetikai cégek, valamint kereskedelmi áruházláncok ne háríthassák a fogyasztókra a pluszterheket. Véleménye szerint ugyanakkor a válságadók nem volnának szükségesek, ha a kormány el tudná érni, hogy a multinacionális vállalatok - különösképpen a bankok - valódi profitjuk után adózzanak, és ne vihessék külföldre a nyereségüket különböző transzferekkel.
A cigaretta jövedéki adójának emeléséről szólva a Jobbik képviselője úgy fogalmazott: helyes, ha az hozzájárul az egészségesebben élők számának növekedéséhez, de a tapasztalat az, hogy a függőséggel élők gyakran utolsó forintjaikat is cigarettára költik.


A magánnyugdíj-pénztári befizetések átutalásának 14 hónapig tartó felfüggesztéséről Lenhardt Balázs azt mondta: homályosak a kormány elképzelései. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Jobbik hosszú ideje a pénztárak vagyonának állami kezelését javasolja, az egyéni számlavezetés megtartásával. Hozzátette: az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett intézkedés jól példázza, hogy a kormány a kezdeti elutasítás után a Jobbik egyre több javaslatát valósítja meg.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite