2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonElveszett rendszámtábla okozott galibát - fogdába került egy magyar Németországban!

Elveszett rendszámtábla okozott galibát - fogdába került egy magyar Németországban!


rendszámTöbb mint hat órán át tartottak a fogdában egy magyar férfit Németországban, mert az autója rendszámára nemzetközi körözés volt érvényben. A rendszáma még áprilisban veszett el. Nem sokkal később pótolta, de azt nem tudta, hogy a körözés egészen addig érvényben marad, amíg az eredeti rendszám elő nem kerül.


A férfi áprilisban vesztette el autója első rendszámtábláját, ezt a pécsi okmányirodán be is jelentette és egy hónappal később újat kapott. Ma reggel azonban, egy németországi igazoltatás után előállították.


"Megállítottak minket az autópálya rendőrök, külföldieket ellenőrző rendőrök civil autóval, és beütötték az adatokat és a nemzetközi körözés még mindig kint volt a rendszámomra" - nyilatkozta Hoffer Zoltán.


A Híradó megkereste az okmányiroda vezetőjét, aki elmondta, hogy "ilyenkor értesítjük a schengeni információs rendszert kezelő irodát, hogy tegye fel a körözést az elveszett rendszámtáblával kapcsolatban."

A hivatalnak kötelessége jelezni, ha egy autó azonosítója elveszik; és hiába pótolják ilyenkor a rendszámot, a nemzetközi körözés tovább él.
"A rendszámtábla mindaddig a körözési rendszerben marad, amíg megtalálásra nem kerül, vagy pedig tíz évig kezeli legfeljebb a rendszer" - mondta Szilágyi Csilla, az okmányiroda osztályvezetője.

Létezik olyan igazolás, ami ilyen esetben védené az autósokat, de az okmányirodákban ezt csak magyarul állítják ki, külön kérésre. Külföldön pedig csak az igazolás hivatalos fordítását lehet használni. A fordítás költsége viszont az autóst terheli.
Az Okmányirodában azt tanácsolják, hogy ha valaki elveszíti a rendszámát és főként hogyha sokat jár külföldön, tanácsosabb, hogyha új rendszámot igényel. Így elkerülheti a hasonló kellemetlenségeket.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite