2020. február 19., szerda - Zsuzsanna
Keresés a tartalomban
ItthonElveszíti mandátumát a szándékos bűncselekményért elítélt önkormányzati képviselő

Elveszíti mandátumát a szándékos bűncselekményért elítélt önkormányzati képviselő


Elveszíti mandátumát az az önkormányzati, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselő, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - döntött Lázár János kezdeményezésére az Országgyűlés hétfőn.

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár áprilisban még a Fidesz frakcióvezetőjeként javasolta a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról és a nemzetiségek jogairól szóló törvényt módosítását.

A most 292 támogató szavazattal, 49 ellenében, 10 tartózkodás mellett elfogadott változtatás alapján a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélt önkormányzati képviselőnek a jogerős ítéletről a kézhezvételtől számított három napon belül tájékoztatnia kell a képviselő-testületet, illetve közgyűlést, az illetékes választási bizottságot és a fővárosi vagy megyei kormányhivatalt. Képviselői megbízatásának megszüntetését a képviselő-testület állapítja meg.

A rendelkezést a törvénymódosítás hatályba lépése után jogerőre emelkedő ítéletekre kell alkalmazni, és a 2014-es önkormányzati választások után is fennmarad.

Hasonló változtatás lép életbe a nemzetiségi törvényben, kimondva, hogy a nemzetiségi önkormányzat méltatlanság miatt megszünteti annak a képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

A fideszes politikus - akihez két párttársa, Gyopáros Alpár és Balázs József is csatlakozott előterjesztőként - indoklásában azt írta: az önkormányzati képviselői munka feddhetetlenséget követel meg. A büntető törvénykönyv alapján a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott végrehajtandó vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés nem jár feltétlenül azzal, hogy az elítéltet eltiltják a közügyektől, így előfordulhat, hogy a börtönben ülő képviselő mandátuma nem szűnt meg, tekintettel arra, hogy választójoggal továbbra is rendelkezik - jegyezte meg fél évvel ezelőtti indoklásban Lázár János, hozzátéve: ezt a szabályozást szigorítani kell.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-10-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite