2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
NagyvilágElviselhetetlen a szárazság Szlovákiában

Elviselhetetlen a szárazság Szlovákiában

Évek óta nem tapasztalt szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit, az egykori Hont és Nógrád megye vidékét, ahol közel száz napja nem esett csapadék.

szarazsag

A felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál tudósítása szerint az első fél évben még néhány vihar, záporeső öntözte a vidéket, azóta szomjaznak az erdők, mezők.

A Duna keleti mellékfolyóin ennek következtében alacsony a vízállás, ami gondot jelent a hajózás számára is. Hasonló jelenségre 17 év óta nem volt példa, csak 1964-ben mértek ennyire alacsony csapadékmennyiséget. Ezt követően 1997, 2000 és 2003-ban volt száraz az év első 10 hónapja. Az idén november hónapban is csapadékhiány van, ami különösen nehezíti a mezőgazdászok helyzetét. Ezen a vidéken az aratást követő négy hónapban szinte alig eset valami csapadék, ami veszélyezteti a jövő évi gabonatermést.

"Ha beteljesednek az előrejelzések, és Közép-Szlovákia déli vidékén november hónapban is kevés marad a csapadék, akkor az idei ősz a régió harmadik legszárazabb időszaka lesz. Hasonlóan csapadékszegény időjárás csak 1881-ben, 1908-ban és 1959-ben volt" - írja elemzésében a Szlovák Hidrometeorológia Intézet.

A csapadékmennyiség elemzése mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem lett volna a kánikula között kéthetes viszonylagosan hideg és esős időszak, ez a szárazság még elviselhetetlenebb mértékű volna. Az értékelésükben megállapították, hogy az idén sokhelyütt rekordot döntött az augusztus végi és a szeptemberi hónap nagyon meleg időjárása.

Augusztus vége óta Szlovákia egyes területein több évtizedes melegrekordok dőltek meg. A legutolsó meleg front november 6-9. között volt Szlovákiában. Árvában idén november 6-án 17,3 Celsius fokot mértek, amivel egy 48 éves rekord dőlt meg még 1963-ból. Hasonlóan magas hőmérséklet volt november 9-én a Bodrog-közben, ahol 16,1 Celsius fokos hőmérsékletet regisztráltak, ami az 1967-ben mért legmagasabb hőmérsékletet múlta felül.

"Érdekessége még a dolognak az, hogy ezen a két helyen eddig inkább az alacsony hőmérsékleti rekordok dőltek meg" - áll a szlovákintézet elemzésében.


Forrás: MTI / HÍR PORT24

 

2011-11-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite