2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonEmberfeletti munkával védekeznek a Hernád mentén

Emberfeletti munkával védekeznek a Hernád mentén


pasztoiarvizHetven kilométeren több mint egy méteres magasítást hajtottak végre a folyó gátjain, most zúzott kővel töltött zsákokkal erősítik a töltést. Zúzott kővel - bazalttal - megtöltött úgynevezett big-bag zsákkal, helikopteres segítséggel erősítik a védműveket a Hernád mentén.


Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a kormány biztosította a honvédségi és rendőrségi erőket, hogy a rendkívüli árvízi helyzetben az érintett településeken minimalizálják vagy elhárítsák, megakadályozzák a károk kialakulását. Hozzátette: a víztömeg óriási, így az emberfeletti erőfeszítések ellenére sajnos keletkeztek károk. A teljes Hernád menti árvízvédelmi rendszert megerősítették - 70 kilométeren több mint egy méteres magasítást hajtottak végre -, emellett még pénteken az összes helyen elérhető műszaki és beavatkozó vízügyes létszámot átcsoportosították ezen területre.


Vasárnapra virradóra ezt ismét megtették, és emberi erővel, gépek segítségével építik ki a folyószakaszon a terelő műveket, a homokzsákokból épített ideiglenes védműveket.


A jelenlegi helyzetben az erőfeszítések ellenére történtek súlyos károk, a Gesztely és Ócsanálos közötti részen a várdomb közelében a töltésről például lesodorta az ideiglenes védművet, a magasítást a Hernád, és elmosta a töltéstest egy részét. Ezt azonnal - a korábban Edelényben beavatkozó - helikopterek segítségével szombaton lokalizálták, hogy megakadályozzák a "további elmosódást". Éjjel azonban nem lehet repülni, és a beépített homokkal megtöltött big-bag zsákok egy részét - amelyet a helikopterek vittek a töltéshez - a víz elsodorta, ezért jelenleg bazalttal töltött, dupla falú, erősített zsákokkal folytatják ezt a munkát, bízva abban, hogy ezt a víz már nem tudja megbontani - részletezte a szakember.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite