2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedEmelkedik a csirkehús ára is

Emelkedik a csirkehús ára is


Három lépésben tervezik emelni a csirkehús átadási árakat a baromfifeldolgozó üzemek, mivel jelentős mértékben nőttek az előállítási költségek, illetve az utóbbi időben keresleti piac alakult ki a szektorban - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke szerdán az MTI-nek.

csirkehús


A szakember közlése szerint az áremelkedés első fázisa már a legtöbb feldolgozó üzemnél megtörtént: 5-7 százalékkal emelték, illetve a közeli napokban emelni fogják azt az árat, amit a kereskedők fizetnek a feldolgozóknak. Ez azt jelenti, hogy a mostani átlagosan kilogrammonként 420 forintos árat emelik 5-7 százalékkal. Megjegyezte: most egy kiló csirkehús előállítási költsége 440-450 forint.


A BTT elnöke ugyanakkor jelezte azt is, hogy a mostani áremelés csak arra elegendő, hogy az alapanyag-termelők - a broilercsirke-tenyésztők - ne hagyják abba a baromfitartást. Így az élő csirke átvételi árát kilogrammonként a jelenlegi 250 forintról 260-265 forintra emelhetik majd a feldolgozók. A következő áremelés - ami várhatóan április közepén-végén következik majd be - mértéke 5-6 százalékos lehet. A harmadik fázis június körül következhet, ami újabb akár 6-10 százalékos áremelést is jelenthet.


A jelentős drágulást Bárány László a piaci kereslet élénkülésével, továbbá azzal a ténnyel magyarázta, hogy számításaik szerint a csirkehús fogyasztói ára négy évvel ezelőtt mintegy 8-9 százalékkal volt magasabb a jelenleginél. Hozzátette: azóta a különböző járulékos költségek, például a takarmány vagy a gáz, illetve a gázolaj ára több mint 50 százalékkal növekedett. Mindezek figyelembevételével Bárány László úgy vélte, hogy az átadási árak növelése elkerülhetetlen.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-03-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite