2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEmelkedik a szabadtéri tüzek száma Nógrád megyében

Emelkedik a szabadtéri tüzek száma Nógrád megyében


Az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot.

bozottuznograd

Csak az elmúlt hétvégén tizenegy alkalommal riasztották Nógrád megye tűzoltóit szabadtéri tűzhöz. Szombaton két alkalommal vonultak ilyen esemény miatt a tűzoltók: mindkét esetben Pásztón kellett beavatkozni. Egyik helyszínen fél hektáron égett a bozótos, míg a másik területen százötven négyzetméteren lángolt a száraz fű.

 

Vasárnap kilenc alkalommal riasztották Nógrád megye tűzoltóit szabadtéri tűzesethez, a legnagyobb kiterjedésű tűz a Bér és Szirák közötti területen keletkezett, ahol összesen hatvanöt hektárnyi területen égett a nádas és a száraz fű. Mátraverebélybe két alkalommal is vonultak tegnap a tűzoltók, a település egyik részén először négy hektáron, majd később négyszáz négyzetméteren lángolt a száraz fű és a nádas. Rimócra is kétszer riasztották a tűzoltókat, első esetben két hektáron, második alkalommal kétszáz négyzetméteren borult lángba a száraz fű és a bozótos.

 

A Mátraverebély és Tar közötti területen két hektáron, Bátonyterenyén fél hektáron, Etesen négyszáz négyzetméteren, Salgótarjánban pedig további öt négyzetméteren égett az avar, a nádas és a száraz fű. A tüzeket kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel oltották el a salgótarjáni, balassagyarmati, bátonyterenyei, berceli, szécsényi és a hatvani hivatásos tűzoltók, a Bér és Szirák közötti tűzeset felszámolását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, továbbá részt vettek abban a héhalmi önkéntes tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tűzoltói is.


A tapasztalatok szerint az ilyen esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:


• Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
• Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.
• A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
• A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
• Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
• Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.


A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.


Forrás: NMKI

 

2017-02-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite