2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonEmlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

Emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

kicsi Ă©rme500.000 és 50000 Ft-os arany emlékérmet bocsátott ki az MNB az Államalapítás tiszteletére,"Szent István intelmei"megnevezéssel.

Az érmék elő- és hátlapján látható képek és feliratok - az értékjelzés kivételével - azonosak, az emlékérmék mérete és tömege azonban elérő.

A nagyobbik, 500 ezer forintos érme 62,838 gramm (azaz 18 dukát) tömegű, átmérője 46 milliméter. Ebből mindössze 500 db készült. A kisebb 50 ezer forintos emlékérme 22 milliméter széles és 6,982 gramm (azaz 2 dukát) tömegű, és 5000 darabot vertek belőle. Mindkét érme 986 ezrelék finomságú aranyból készült.

Az emlékérmék előlapján, a középmezőben Szent István király Intelmei Szent Imre herceghez középkori latin nyelvű kézírásos szövegének bevezetése - "In nomine Domini nostri Ihesu Christi: Incipit Decretum sancti Regis Stephani" (Thuróczy-krónika, XV. század) - olvasható, szabálytalan pergamenre helyezve. A szövegtõl balra a "2010" verési évszám, jobbra a "BP." verdejel, alatta két vízszintes sorban az értékjelzés és a "FORINT" felirat látható. Az elõlap felsõ részén, félköriratban a "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" felirat olvasható.

Az emlékérmék hátlapján, a középmezőben Szent István király és Szent Imre herceg ábrázolása látható, amely a mateóci (Matejovce, ma a szlovákiai Poprád településrésze) Szent István király plébániatemplom XV. századi szárnyas oltárának főoltárképe alapján készült. Az emlékérme szélén, felső köriratban a "SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI", alsó köriratban a "SZENT IMRE HERCEGHEZ" felirat olvasható. Az emlékérmék alsó részén, Szent István király és Szent Imre herceg ábrázolásától jobbra található Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye.

kicsi Ă©rme

nagy Ă©rme

Forrás: Pénzcentrum/HÍR PORT24

2010-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite