2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonEmlékhelyet avatnak Kolontáron a katasztrófa évfordulóján

Emlékhelyet avatnak Kolontáron a katasztrófa évfordulóján


Kolontáron emlékhelyet avatnak a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján. A falu kilenc lakosa vesztette életét az ajkai timföldgyár tározójából kiömlő vörösiszap miatt.

iszapkatasztrofa2


Az emlékünnepség az emlékhely megkoszorúzásával kezdődik október 4-én délelőtt Kolontáron - tájékoztatta Tili Károly független polgármester az MTI-t. Az ötszáz négyzetméteres emlékhelyet a falu a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen építi fel, az áldozatok emléke előtt erdélyi fafaragók által készített életfával tisztelegnek. Ugyanott felállítanak egy lélekharangot is, az emlékmű a vörösiszap-katasztrófát bemutató tanösvény egyik állomása lesz - mondta.


Tájékoztatása szerint az egész napos programban gyertyagyújtás, este fáklyás felvonulás is szerepel, a résztvevők az egy évvel ezelőtt vörösiszappal elöntött kolontári utcákon vonulnak végig. Az ünnepi misét Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálja. A Veszprém megyei településen két utca - a Kossuth és a Malom - semmisült meg a katasztrófában, és 36 lakhatatlanná vált házat kellett lebontani.


Készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben is: szentmisével, az emlékpark avatásával, kiállításokkal és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a tragédiáról. Az "emlékezés napján" két épületet is felavatnak, az újonnan felépített postát és a Rotary Ház nevű kulturális és oktatási központot.


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite