2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeEmléktáblát állítanak Salgótarjánban Szatmári Béla képzőművésznek

Emléktáblát állítanak Salgótarjánban Szatmári Béla képzőművésznek


Születésének 75. évfordulóján emléktáblát állítanak Szatmári Béla építész-képzőművésznek utolsó köztéri alkotása, az ELMŰ-Émász Nyrt. irodaépületének falán látható Graffito című alkotás mellett.

Salgótarján


Gáspár István Gábor író-újságíró, az emléktábla-állítás civil kezdeményezője az MTI-nek elmondta: Szatmári Béla térplasztikái és zománcüvegei ma már csak nyomokban találhatók meg Salgótarjánban, több alkotása megsemmisült az elmúlt években. Az 1967-ben készült Graffito című munkát civil kezdeményezésre, a művész örököseinek anyagi támogatásával restaurálják, és egy emléktáblával meg is jelölik a helyet Szatmári Béla (1938-1996) születése 75. évfordulóján, április 12-én. A Graffitto-t Lakatos Zoltán, az ÉMÁSZ salgótarjáni régióközpontjának vezetője mentette meg, amikor az épület felújításakor nem engedte meg, hogy levakolják az alkotást.


Gáspár István Gábor szerint egyre kevesebben ismerik az építész-képzőművész történetét, közéleti szerepvállalásait, noha Szatmári Béla egyik meghatározó alakja volt a rendszerváltozás előtti Salgótarjánnak, akkor, amikor országos jellegű kiállítások alakultak ki a városban, így a Tavaszi Tárlat, a Rajzbiennálé, a Szabadtéri Szoborkiállítás, vagy az Országos Zománcművészeti Biennálé. Hozzátette: a kísérletezés folyamatosan tetten érhető alkotásaiban, felismerte, hogy az építészet és a képzőművészet között szintézist tud teremteni. Formai alapelemekből variációs rendszereket hozott létre, hogy feloldja az építészet érezhető egysíkúságát. Ezt a törekvése Salgótarjánban teljesedett ki a zománcüveg művészi célokra történő felhasználásával.


Szatmári Béla a kinetika területén is figyelemre méltót alkotott, a Schöffer-féle kinetikus művészetnek egyik ismert hazai képviselője volt. 1961-ben strandot tervezni érkezett Salgótarjánba, Hódmezővásárhely szülötteként. Több mint harminc esztendőn keresztül élt Nógrád megyében. Számos középület (uszoda, ÉMÁSZ-székház, IBUSZ Bank, Kiskulacs vendéglő) őrzi keze nyomát, tervezőként és belsőépítészként. Szívesen kísérletezett az üvegtechnikával is. Sok diákja az építőipari szakközépiskolában tőle tanulta meg szenvedéllyel szeretni az építész szakmát. Sajátos formavilágú grafikái, rajzai megannyi csoportos kiállításon jelen voltak a megyében, de számos egyéni tárlata is volt - idézte fel Gáspár István Gábor.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-04-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite