2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonEmmi: júniustól emelkednek a fogyatékossági támogatások

Emmi: júniustól emelkednek a fogyatékossági támogatások


Június elsejével emelkedik a fogyatékossággal élők havi rendszeres pénzbeli juttatása - tájékoztatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-t.

penzegy

Képünk illusztráció!


"Az értékállóság megőrzése érdekében a mindenkori évi öregségi nyugellátások emelésének megfelelően emelkedik a jövőben a fogyatékossági támogatás". Június elsejétől a fogyatékossági támogatások 19 500 és 24 000 forintra nőnek - olvasható a tárca által az MTI-hez eljuttatott közleményben.


Mint írták, a kormány javaslata alapján ez a júliustól folyósított ellátásoknál a jelenlegi összeghez képest 5,2 százalékos emelkedést jelent.


"Ez a megemelt összeg képezi már a jövő évtől a támogatás emeléseinek alapját - ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát" - áll a közleményben.


Közölték azt is, hogy a fogyatékosságügyi ENSZ-egyezmény és a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény harmonizációjának megfelelően bővül továbbá azok köre, akik a jövőben a fogyatékossággal élők fogalomkörébe tartoznak. Ide sorolandók többek között azok, akik korábban pszichiátriai kezelés alatt álltak.


A fogyatékos személyek hatékonyabb képviselete érdekében átalakul az Országos Fogyatékosügyi Tanács is, csökken a szervezet munkájában részt vevő tárcaképviselők száma.


Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kormány javasolja még az Országos fogyatékosügyi program és az ahhoz kapcsolódó intézkedési terv szabályozásának racionalizálását. A tervezet törvényi szinten rögzíti a terv megalkotásának kötelezettségét. Az egyes célokhoz, intézkedésekhez rendelt források meghatározását pedig a terv tartalmi elemei közé emeli át - írták a közleményben.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-04-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite