2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedEnyhén emelkedtek az ipari termelői árak júliusban

Enyhén emelkedtek az ipari termelői árak júliusban


Az ipari termelői árak az előző havihoz mérten 0,3 százalékkal nőttek, az egy évvel korábbihoz képest ugyanakkor 1,0 százalékkal csökkentek júliusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

Pénz01


Az ipar belföldi értékesítési árai az év júliusban az előző havihoz viszonyítva 1,2, a 2010. júliusihoz képest pedig 3,4 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónapban október óta először csökkentek havi 0,6 százalékkal és az évi növekedés is csak 1,5 százalékos volt.

Az ipari exportértékesítés forintban mért árai júniushoz képest 0,3, 2010 júliusához viszonyítva 4 százalékkal csökkentek. A forintban mért exportárak november óta nem emelkedtek. A forint júliusban az euróhoz mérten 0,3, az amerikai dollárhoz képest 1,1 százalékkal gyengült, a 2010. júliusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 5,7, a dollárhoz viszonyítva 15,7 százalékkal erősödött. A legfontosabb exportra termelő szektorok közül az egy évvel korábbiakhoz képest 8,9 százalékkal csökkentek a kiviteli árak a számítógép és elektronikai termékeknél, 5,1 százalékkal a járműipari exportban és 4,1 százalékkal a gépexportban . A gyógyszerek exportára 4,1 százalékkal esett, az élelmiszer exportárak viszont 6,5 százalékkal emelkedtek.

A feldolgozóipari ágazatok júliusi belföldi értékesítési árai 1,3 százalékkal voltak magasabbak a júniusinál. Ennél nagyobb, 6,1 százalékos áremelkedést regisztrált a KSH a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, mivel nőtt az alapanyagok beszerzési ára, illetve az üzemanyagok ára.

Emelkedtek az árak a villamos berendezések gyártásában (2,7 százalékkal), és a kohászat, fémfeldolgozásban is (1,3 százalékkal).
A vegyi anyag, termék gyártásában, a gyógyszergyártásban, illetve a textil- és bőripar területén 0,2 és 1,5 százalék közötti mértékben csökkentek az árak; a fa-, papír- és nyomdaipar, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar árai az előző havi szinten maradtak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai júliusban az előző havihoz képest 0,8 százalékkal nőttek.

2010 azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,6 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékű, 24 százalékos növekedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban mérték, de jelentős, több mint 10 százalékos volt az emelkedés az élelmiszeriparban (10,5 százalék).

Éves összevetésben alacsonyabbak lettek az árak a járműgyártásban (2,9 százalék), a textil- és bőriparban (2,5 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (1,3 százalék) és a gyógyszergyártásban (1,1 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,5 és 4,5 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 júliusában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 2 százalékkal magasabb, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1 százalékkal alacsonyabb árakat mért a KSH.

A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 1,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,4 százalékkal emelkedtek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,6, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 5,2 százalékkal nőttek az árak.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

2011-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite