2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonOECD-jelentés: Erősíteni kell a foglalkoztatást Magyarországon

OECD-jelentés: Erősíteni kell a foglalkoztatást Magyarországon


Gyors intézkedések kellenek a magyar gazdaság stabilizálásához a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden bemutatott, Magyarországról készített friss országjelentése alapján, egyúttal erősíteni kell az aktivitási rátát, mert a foglalkoztatás alacsony szintje az ország egyik legnagyobb gondja - közölte Andrew Dean, az OECD országtanulmányokért felelős igazgatója kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

oecd


Andrew Dean kiemelte: Az IMF/EU-megállapodás mielőbbi megkötése kulcsfontosságú Magyarország számára, ez mindenképpen szükséges a forintárfolyamának stabilizálásához és a befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében is. "Fontos a jegybank függetlenségének megtartása, bízunk abban, hogy ez nem lesz konfliktusforrás a nemzetközi szervezetek és Magyarország között" - mutatott rá Andrew Dean.


Az OECD igazgatója kiemelte: az elmúlt két évben a kormány intézkedései elsősorban az államháztartás bevételi oldalát érintették különböző egyszeri intézkedésekkel. Ezek helyett hosszú távú, strukturális intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy az államháztartás egyensúlyban maradjon. A nemzetközi szervezet előrejelzése szerint Magyarországon idén 3,4 százalékos államháztartási deficit lesz, jövőre az államháztartási hiány 3,3 százalékra várható. Az OECD igazgatója szerint a legkevésbé torzító adókat kellene emelni, ilyen lehetne a vagyonadó és a környezeti adó. Emellett az adók beszedését is érdemes lenne erősíteni a jövőben, a válságadókat pedig 2012 végén ki kell vezetni az adórendszerből - hangsúlyozta Andrew Dean.


Az OECD igazgatója úgy vélte: vissza kellene hozni az adójóváírás intézményét, adómentességet kell biztosítani az alacsony jövedelműeknek, illetve a gyermekek után járó adókedvezményt nem a gyermekek számához, hanem a jövedelemhez kellene igazítani. Véleménye szerint a munkaerőpiaci helyzet, a foglalkoztatás problematikája jelenleg a magyar gazdaság legfőbb gondja, magas a munkanélküliség, és a minimálbér emelése veszélyezteti az ország közép- és hosszú távú versenyképességet. Az OECD igazgatója azt javasolta: be kellene vezetni a regionálisan differenciált minimálbért az országban, mely az elmaradott régiókban erősítené a munkahelyteremtést.


Andrew Dean szerint a közmunkaprogramokat át kellene alakítani, a képzésre kellene helyeznie a hangsúlyt a kormánynak, hogy az érintetteket hosszabb távon visszavezessék a munkaerőpiacra. A szervezet szerint emelni kellene a munkanélküli segély jogosultsági időtartamát, amelyet tavaly három hónapra csökkentettek. Andrew Dean kiemelte: "erősíteni kellene a nyugdíjrendszer harmadik pillérét, az önkéntes nyugdíjpénztárakat, a korai nyugdíjaztatás lehetőségeit csökkenteni kell, és meg kellene adóztatni minden nyugdíjellátást Magyarországon".


Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az OECD kedden közzétett javaslataiból a legfontosabb az IMF/EU-megállapodás mielőbbi megkötésére vonatkozik. A nemzetközi szervezet Magyarországról készített országjelentése kapcsán a második leginkább megszívlelendő elképzelésnek a tömegközlekedés átalakítására vonatkozó javaslatot nevezte, harmadikként pedig az önkéntes nyugdíjpénztárak megerősítését említette.


Az államtitkár szerint azonban a nemzetközi szervezetnek azokat az indítványait, amelyek a gyermeknevelésre vonatkozó kedvezmények megnyirbálását célozzák, a kormány nem tudja elfogadni. Az államtitkár leszögezte: a kormány elkötelezett abban a kérdésben, hogy idén és jövőre is tartsa a 3 százalék alatti államháztartás hiányt.Egy kérdés kapcsán Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a nyugdíjak megadóztatása szakmailag is vitatott kérdés, Magyarországon az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése kizárja a nyugdíjak megadóztatását, a magyar kormány nem is tervez ilyen intézkedést.


A tanulmány fő ajánlásai között szerepel a központi bank függetlenségének szavatolása is, miközben az OECD üdvözli, hogy a tavaly év végén elfogadott új törvény a nemzeti bankról a központi bankra bízta a makroprudenciális pénzügyi szabályozást és ellenőrzést, amelyet szabályozói függetlenség támogat az eszközök megválasztásában. Az OECD szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénzügyi függetlenségét is erősíteni kell a felügyeleti díjak szintjének emelésével.


Az OECD szerint igen fontos a rendkívüli bankadó helyettesítése "kevésbé torzító adóval" 2013-ban. A bankok esetleg szükséges tőkefeltöltését a profittartalékból és a jó minőségű új tőke bevonásából kellene megoldani az OECD szerint. A kormányzati adósság szerkezeti javításában segítene a forintban jegyzett adósság arányának növelése a devizaadósság rovására, és ehhez bátorítani kell az önkéntes magánnyugdíj-pénztárak fejlődését. Ezek jelentős új forintkötvény-vásárlók lehetnének, miután a kötelező magánnyugdíj-pénztárak ilyen szerepe tavaly megszűnt - emlékeztetett az OECD.


Az OECD egy másik kiemelt javaslata szerint a tömegközlekedés további pénzügyi megmentését össze kell kötni szigorúbb költségvetési korlátokkal és az általános szolgáltatás ésszerűsítésével, továbbá "meg kellene szüntetni a köztulajdont a hálózatok azon részeiben, ahol piaci verseny lehetséges". A roma lakosság munkához jutatásában az OECD kiemelte az integrált iskoláztatás "rendkívüli fontosságát", illetve a szakmai képzés és a középszintű szakiskolák összeolvasztását.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite