2020. július 7., kedd - Appolónia
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedEquilor: Magyarország még az idén megállapodhat az IMF-fel

IMF/EU tárgyalások - Equilor: Magyarország még az idén megállapodhat az IMF-fel


Magyarország még az idén, november körül megállapodhat az IMF/EU-val - mondta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

IMF


A megállapodással akár évi nettó 400 milliárd forintot is megtakaríthat az ország hosszabb távon a kedvezőbb hozamszintek miatt - ismertette. Hozzátette, hogy a megállapodásnak köszönhetően a jegybanki alapkamat még az év végéig 6,25 százalékra csökkenhet, az euró árfolyama 280-290 forint között mozoghat, ez utóbbi függ a nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulattól is.


Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői 0,8 százalékos recessziót várnak idénre, és mindössze 0,9 százalékos növekedést jövőre. A szakértők szerint szükség lehet a jövő évi költségvetés kiigazítására, mivel a kormány az idén 0,1 százalékos, jövőre pedig 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely a legoptimistább becslés a piacon. Az Equilor elemzői szerint idén az éves átlagos infláció 5,5 százalék, jövőre pedig 4,4 százalék lesz, míg a GDP-arányos államháztartási deficitet 2012-ben 3,0 százalékra, jövőre 2,9 százalékra várják.


Szántó András és Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője úgy ítéli meg, hogy jelentős, mintegy 500-600 milliárd forint bizonytalan tételt tartalmaz a jövő évi költségvetési törvényjavaslat. Véleményük szerint ezek közé tartozik egyebek mellett a Magyar Nemzeti Bankra kiterjeszteni kívánt tranzakciós adó mintegy 116 milliárd forint összegben, illetve az adóbeszedés hatékonyságából származó 160 milliárd forint.


Az Equilor elemzői egyúttal túlzottnak tartják a jövő évre kalkulált 100 milliárd forintos kamatkiadás-csökkenést az IMF/EU- megállapodás hatásaként, az elektronikus útdíjból beszedni tervezett 75 milliárdos tételt, valamint az alapvető élelmiszerek esetében tervezett 60 milliárd forintos áfacsökkentést. Emellett úgy vélik, jelentős kockázatokat tartalmaz a önkormányzati támogatások tervezett, több százmilliárd forintos csökkentése, amit a feladatok központi átvételével indokol a kormány.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite