2018. november 15., csütörtök - Albert, Lipót
Keresés a tartalomban
NagyvilágErdélyben gyertyagyújtással emlékeznek az eltűnt hegymászókra

Kancsendzönga - Erdélyben gyertyagyújtással emlékeznek az eltűnt hegymászókra


Gyertyagyújtással emlékeznek kedd este 13 erdélyi településen a Kancsendzönga megmászása után eltűnt két magyar hegymászóra, Erőss Zsoltra és Kiss Péterre az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) szervezésében.

gyertyák

Dezső László EKE-elnök az MTI-nek elmondta, hogy az erdélyi természetjárók példaképüket, az Erdélyi Kárpát-Egyesület pedig egyik "pillérét" veszítette el a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt személyében. Hozzátette: kedd este helyi idő szerint 21 órától azokon a településeken gyűlnek össze gyertyát gyújtani az erdélyi természetjárók, amelyeken Erőss Zsolt előadásokat tartott korábbi hegymászásairól.

Az EKE elnöke elmondta, hogy egyes településeken szabadtéri megemlékezést szerveztek, más településeken többnyire olyan termekbe hívják az emlékezőket, amelyekben a székelyföldi származású hegymászó beszámolt élményeiről. Felolvassák az EKE által közzétett nekrológot és a megemlékezések némelyikén egy-egy Erőss Zsoltról szóló filmet is levetítenek.

Dezső László felidézte, hogy a Mount Everest 2002-es meghódítása után Erőss Zsolt valamennyi expedíciójáról vetített képes előadássorozaton számolt be az erdélyi közönségnek, az utóbbi három évben pedig rendhagyó földrajzórákat is tartott számos erdélyi iskolában. Hozzátette: rég nem övezett EKE-rendezvényt akkora érdeklődés, mint amilyen a közösségi portálokon és más internetes fórumokon az estére hirdetett megemlékezés iránt mutatkozik.

"Erőss Zsoltnak rengeteg barátja van Erdélyben és elsősorban Székelyföldön, hiszen, tudjuk, Csíkszeredában született, Orotván meg a Gyilkos-tónál nevelkedett, Gyergyószentmiklóson érettségizett. Az utóbbi évek expedícióira mindig magával vitte a székely zászlót is" - sorolta a nagy érdeklődés okait Dezső László.

A megemlékezések helyszínei az Erdélyi Kárpát-Egyesület honlapján olvashatók, a http://www.eke.ma/index.php?option=com_k2&view=item&id=110:gyújtsunk-gyertyát-zsoltért-és-péterért&Itemid=2 címen.

Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter eltűnését múlt szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak még május 20-án, hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. Ezután azonban kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Az Erőss Zsolt és Kiss Péter mentésére küldött serpák később sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén nem találták őket. Azóta a magyar expedíció elhagyta az alaptábort és úton van a nepáli főváros, Katmandu felé.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite