2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
NagyvilágErdélyben több városban is megünneplik a nemzeti összetartozás napját

Erdélyben több városban is megünneplik a nemzeti összetartozás napját


magyar zászló01A legtöbb helyen a magyar politikai és civil szervezetek közösen emlékeznek a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján, szombaton.


Az erdélyi Krónika pénteki összeállítása szerint Székelyudvarhelyen közös megemlékezést tartanak a millenniumi emlékoszlopnál. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) ragaszkodik a történelmi időponthoz, így 17 óra 32 perckor lesz a rendezvény, amelyhez bárki csatlakozhat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezete szintén részt vesz a megemlékezésen. A városban több rendezvénnyel is megemlékeznek Trianonról, a Szakály István rendezte Trianon-szindrómát mutatják be a városi könyvtárban.


Gyergyószentmiklóson az önkormányzat szervez megemlékezést, Rokal József történelemtanár tart rövid összefoglalót a nap jelentőségéről, majd koszorúzás lesz. A megemlékezésen mindhárom magyar politikai alakulat (RMDSZ, EMNT, MPP) részt vesz.
Csíkszeredában még nem tudni, hogy együtt emlékeznek-e a magyar politikai szervezetek. Borboly Csaba, az RMDSZ területi szervezetének elnöke szerint erről még folynak az egyeztetések. Papp Előd, az EMNT alelnöke elmondta: ők az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által szervezett rendezvényen vesznek részt.


Az EMI szombaton a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal (HVIM), illetve a Csíkszéki Mátyás Huszárezreddel közösen szervez emlékezőünnepséget. A huszárok lóháton vonulnak Csíksomlyóról a magyar konzulátus előtt található Gloria Victis-szoborhoz. Ezt követi a Magyar Golgota útja, a rendezvény helyszínére, a Szabadság térre való levonulás. A rendezvény fő meghívottja Ferenczi Gábor jobbikos magyar országgyűlési képviselő. Szatmár megyében ugyan a magyar politikai alakulatok nem szerveznek közös rendezvényt június 4-én, de nem zárkóznak el attól, hogy a másik rendezvényén részt vegyenek. Az EMNT szervezésében Raffay Ernő történészprofesszor tart előadást a szatmárnémeti demokrácia-központban, amelyre a többi politikai alakulatot is meghívják.


Háromszéken is külön ünnepséget szervez az RMDSZ és az MPP. A megye négy városában történészek és fiatalok reflektálnak a trianoni döntésről, levetítik Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjét, és a várpalotai Trianon Múzeum, valamint a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével egy vándorkiállítást is bemutatnak. Rendezvények lesznek Kézdivásárhelyen, Baróton, Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite