2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeErdészeti közmunkaprogram indul

Erdészeti közmunkaprogram indul


Ipoly erdő1A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt.-nél megkezdődött az ez évi közmunkaprogram január végén; havonta átlagosan százhatvan embert foglalkoztatnak a Nógrád és Pest megye börzsönyi, valamint nyugat-cserháti részeire kiterjedő működési területen - közölte Barton Gábor, az Ipoly Erdő Zrt. igazgatási főosztályvezetője.


A közmunkaprogram teljes költsége több mint kétszáznegyvenhárommillió forint. A cég 220,8 milliót támogatásként kapott, 22,5 milliót pedig saját forrásaiból fedez. A tervek szerint havonta százhatvan körül alakul a foglalkoztatottak létszáma, Nógrádban átlagosan 122, Pest megyében pedig 38 embert alkalmaznak. Az év végéig tartó program során az erdészeti munkák szezonális jellegéből adódóan a létszám ettől eltérhet.

A foglalkoztatottak elsősorban a vágástakarításban, a csemeteápolásban, és -ültetésben működnek közre, karbantartják a különféle közjóléti létesítményeket, az esőbeállókat, a padokat, az asztalokat, a szalonnasütőket is. A programban résztvevő szakképzetleneknek minimálbért, havi bruttó 78 ezer forintot, a szakmunkásoknak 94 ezret fizetnek.

A közmunkások közül motorfűrész-kezelőket is képeznek: az idén 25-en szerezhetik meg ezt a képesítést.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár korábban azt mondta: a folytatódó erdőművelő közmunkaprogram keretében a 21 állami tulajdonú erdészeti gazdaságban 2.760 álláskeresőt alkalmaznak majd, olyan munkákra, amelyek közérdekűek, és nem járnak közvetlen nyereséggel. A csemeteápolás, a turistautak rendbetétele mellett erdőművelési munkákra alkalmazhatják a gazdaságok a dolgozókat.

Ezenkívül - az idén először - magán erdőgazdálkodóknak is meghirdettek egy közfoglalkoztatási pályázatot, amelyre március 11-ig lehet pályázni a megyei munkaügyi központoknál. A program keretében körülbelül 1.500 álláskeresőt terveznek elhelyezni.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-03-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite