2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedErős dollár, gyenge euró, gyenge forint

Erős dollár, gyenge euró, gyenge forint


A Fed hosszú távú kötvényhozam-csökkentő művelete jelentős dollár erősödést vont maga után, a kockázatkerülés fokozódott, az euró és a térségbeli devizák gyengültek.

euroketto

Az eurót röviddel hét óra után 294,00 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben csütörtök reggel. Szerdán délután 289,37 forinton állt a jegyzés, szerdán nap közben a legerősebb euró árfolyam 293,62 forint volt. A csütörtök reggeli euró árfolyamra 2009 áprilisában volt utoljára példa.

A svájci frank jegyzése csütörtök reggel 240,45 forint, szemben a szerda délutáni 236,07 forinttal. Szerdán a legerősebb svájci frank árfolyam 240,62 forint volt.

A dollárt 216,98 forinton jegyzik a szerda délutáni 211,47 forint után. Szerdán 215,23 forinton érte el a dollár aznapi legerősebb árfolyamát. A csütörtökivel közel megegyező árfolyamon a dollárt utoljára az idén január elején jegyezték.

A japán jen jegyzése 2,8269 forint a szerda délutáni 2,7675 forint után. Szerdán 2,8200 forint volt a legerősebb jen jegyzés. A jen csütörtökön 2,8324 forinton érte el új rekordját.

A dollár hét havi csúcsra erősödött csütörtökre virradóra a nemzetközi deviza kereskedelemben a főbb devizákkal szemben. A Fed kétnapos monetáris tanácsülését követően a gazdaságot fenyegető "számottevő negatív kockázatokkal" indokolta a hosszú lejáratú államkötvények hozamát csökkenteni hivatott portfolió-átalakítási programját.

A piacok által "Csavar hadműveletnek" (Operation Twist) nevezett műveletben a Fed a hosszabb távú állampapírok hozamait kívánja csökkenteni a jelzálogpiaci és vállalati kamatszinteket mérséklése érdekében. A Fed hosszabb lejáratú papírokat vásárol a rövidebb lejáratú papírok eladásából összeggel.

A "Fed-csavar" maga nem érte váratlanul a piacokat, de a gazdasági kilátásokról alkotott borús kép kockázatkerülési hullámot indított el a nemzetközi piacokon, jelentős gyengülést idézve elő a kockázatosabb befektetési eszköznek tekintett devizák körében, gyengítve az euróövezeti stabilitási aggodalmakkal egyébként is terhelt eurót. Az eurót csütörtök kora reggel 1,3550 dollár környékén jegyezték a szerda késő délután jellemző 1,3750-es árfolyam szint után.

Az euró a jennel szemben tíz éves mélypontra esett a jen hagyományosan betöltött befektetési menedék szerepének köszönhetően, ami forintban is rekordra emelte a jen árfolyamát.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite