2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
NagyvilágErős földrengés, egyméteres szökőár Japánban

Erős földrengés, egyméteres szökőár Japánban


Erős, a Richter-skála szerint 7,3-as földrengés volt pénteken japán északkeleti partvidékén, abban a térségben, ahol tavaly márciusban egy 9-es erősségű földmozgás több tíz méteres szökőárt gerjesztett és atomerőmű-balesetet okozott - jelentette a japán meterológiai intézet.

foldrenges001


A csendes-óceáni megfigyelő központ cunamiriadót rendelt el. A szökőár első hullámai egyméteres magasságot értek el, és 45 perccel a helyi idő szerint délután fél hat előtt bekövetkezett rengés után érték el Mijagi prefektúra partjait. A part mentén élőket az NHK tévécsatorna jelentése szerint otthonuk elhagyására szólították fel a hatóságok. A rengés epicentruma Mijagi partjaitól 240 kilométerre, 10 kilométerrel a tengerfenék alatt volt. Több száz kilométerrel délebbre, Tokióban és környékén is érezhető volt a rengés, ahol a mérések szerint 4-es erősséget ért el a több percig tartó földmozgás.


A rengés után a tavalyi katasztrófát követően balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy az újabb földmozgás nem okozott problémákat a leszerelés alatt álló létesítményben. A Tohoku Electric áramszolgáltató arról számolt be, hogy nem tapasztalt rendellenességet a rengés központjához közel található, jelenleg leállított onagavai atomerőműben. Károkról és sérülésekről egyelőre nem érkeztek jelentések. Számos japán a Facebookon és a Twitteren érdeklődik ismerősei holléte felől, míg tokiói lakosok arról számoltak be az interneten, hogy a fővárosban még a rengés alatt sem szakították meg munkájukat.


Az északkeleti régiókban leállították a Sinkanszen gyorsvonatokat, és egy rövid időre a tokiói Narita nemzetközi repülőtér is bezárt, de azóta újra megindult a forgalom a légikikötőben. Noda Josihiko miniszterelnök a földrengés hírére megszakította választási kampányát Tokióban, és irodájába sietett, egyelőre azonban nem hívott össze válságülést. A földrengés hírére a tízéves futamidejű japán államkötvények felárai növekedni kezdtek, a japán jen pedig erősödésbe kezdett a dollárral és az euróval szemben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite