2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonErősödőben a Jobbik

Erősödőben a Jobbik


Az ellenzéki párt támogatottsága egy százalékponttal 8 százalékra nőtt - ismerteti az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása.

Jobbik Logo


A Fidesz és az MSZP támogatottságában a korábbi trendeknek megfelelő, de nagyon kicsi változások történtek az elmúlt hónapban. A hónap nyertese a Jobbik, amelynek tábora egy százalékponttal 8 százalékra nőtt - ismerteti az Ipsos a legfrissebb, július közepén végzett közvélemény-kutatásának adatait a Népszabadság szombati számában.


A kormánypárt mögött a választókorú népesség 22 százaléka, az MSZP mögött pedig 14 százaléka, 1,8 millió, illetve 1,1 millió szavazópolgár áll. A Jobbik szempontjából a múlt évi választások óta július volt a legjobb: több mint 600 ezer szimpatizánsa van, és javarészük el is menne voksolni. A felnőtt népesség alig egyharmada biztos pártválasztó a kutatás szerint. Ebben az eltökélt szavazói körben a Fidesz 49, az MSZP 27, a Jobbik 17 és az LMP 6 százalék támogatottságot élvez.


A parlament első éve után a kormány és az ellenzék tevékenységével is elégedetlenek a választópolgárok. Egy 100 fokú skálán a kormány 31, az ellenék 26 pontot kapott. Az Ipsos megjegyzi, hogy ha nem is osztatlanul, a kormány mögé felsorakoznak a Fidesz hívei, akik 62 pontot adnak a kormánynak. Az MSZP-sek 17, míg a jobbikosok és az LMP-sek 22-23 pontra értékelik a kormány munkáját.


Az ellenzék munkája gyengébb megítélést kapott


Az ellenzék munkáját a társadalom gyengébbnek ítéli a kormányénál, de ezen belül a legkevésbé a szocialisták kritikusak, akik 45 pontot adnak az ellenzék munkájára, míg az LMP támogatói 37, a Jobbik hívei pedig 29-et. A Fidesz tábora még negatívabban vélekedik az ellenzékről, mindössze 24 ponttal.


A Népszabadságban megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint az ellenzéki pártok hívei többségének nincs másodlagos pártpreferenciája, és ezen túlmenően is távolinak látszik a három párt szavazóinak közös cél érdekében történő összefogása. Az ellenzéki viszonyrendszerben ugyanis alapvetően a negatívumok dominálnak, és kevés jele van az egymás felé fordulásnak. Ez azzal összefüggésben derült ki, hogy a választójogi törvény módosítása kapcsán felmerült az ellenzék esetleges technikai együttműködése a Fidesz ellen.


A szocialisták körében még valószínűsíthető egy LMP-s indulóra szavazás, mert az MSZP-s tábor 20 százaléka másodikként az LMP-t jelölte meg, és nincs jele elutasításnak. Ugyancsak van esélye annak, hogy jobbikosok LMP-s jelöltet támogassanak, mert köztük 15 százaléknak másodlagos pártpreferenciája ez a párt.


Ezek a fenti kapcsolatok egyoldalúak, azokat nem viszonozzák. Az LMP-sek egytizede nevezte meg kettes számú favoritként a szocialistákat, ugyanakkor 22 százalékuk semmiképpen sem szavazna rájuk. Hasonlóképpen zártak az LMP-sek a Jobbik irányába: második pártként csupán 5 százalékuk nevezte meg a Jobbikot, 18 százalékuk pedig nem voksolna az ő jelöltjükre. A kölcsönös ellenszenvek az MSZP és a Jobbik hívei között a legnagyobbak. A jobbikosok kétharmada utasítja el az MSZP-t, míg a szocialista hívek ellenszenve megosztott: négytizedük a Jobbikot, és ugyanennyien a Fideszt zárják ki a voksra érdemesített politikai erők sorából.

 

Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

 

 

2011-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite