2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Érvényességi küszöb nincs az önkormányzati választáson, a szavazattöbbség dönt

Érvényességi küszöb nincs az önkormányzati választáson, a szavazattöbbség dönt


voks2A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan érvényes lesz.


Azokból a jelöltekből lesznek képviselők, vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester) , akik a legtöbb szavazatot kapják; így tehát ha valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást. A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület. Így itt a képviselő-testület létszámának megfelelő számú "legtöbb" érvényes szavazat alapján alakul ki, ki nyer mandátumot.
A megyei közgyűlésekbe listáról, a szavazatarányoknak megfelelően kapnak mandátumot a jelölőszervezetek. Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy - elvileg - akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. A választás csak akkor lehet eredménytelen, ha azon senki nem szavazott (érvényesen), vagy ha a két legtöbb voksot kapott jelölt között szavazategyenlőség alakult ki, a többszöri átszámolás után is.
Az önkormányzati választáson mintegy 8,2 millióan szavazhatnak a megméretésen induló jelölőszervezetekre és a 68 ezer jelöltre, valamint - közvetve - a területi és kompenzációs listákon szereplő jelöltekre.
A jelöltek túlnyomó többsége - ahogy a korábbi választásokon is - függetlenként vesz részt a megméretésen.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite