2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÉszak-Magyarország az EU egyik legszegényebb régiója

Észak-Magyarország az EU egyik legszegényebb régiója


Közzétette az Európai Unió Központi Statisztikai Hivatala az EU leggazdagabb és legszegényebb régióinak listáját a 2009-es egy főre jutó jövedelem alapján a vásárlóerő paritással számolva.

szegenyseg

A kép illusztráció!

A jelentés tartalmazza az unió 27 országában 271 régió közül a leggazdagabb és legszegényebb térségeket. Az adatok rámutattak arra, hogy jelentős szakadék található Kelet- és Nyugat Európa között az életszínvonal, a jövedelem és a gazdasági teljesítmény területein. Magyarország dunántúli területei a 20 legszegényebb régió közé tartoznak, négy régió: Észak-Magyarország, Észak- és Dél-Alföld, valamint a Dél-Dunántúl is szerepel a lista alján Belgium és Lengyelország öt- öt és Románia hat régiója mellett, ezzel utalva arra, hogy az ország keleti része inkább kelet-európai színvonalon él. A visegrádi négyesbe tartozó többi ország (sem Szlovákia, sem Szlovénia, vagy Csehország) nem szerepel az alsó húszban. A bulgáriai Severozapaden Európai Unió legszegényebb térsége.

17 régió egy főre vetített GDP-je meghaladja az országok átlagának 150%-át, a listát London belvárosa vezet (az átlag 332%-ával), Luxemburg a második 266%-kal, ezt követi Brüsszel 223%-kal, Hamburg 188%-kal és Pozsony 178%-kal. Az uniós átlag 125%-ot 39 régió haladta meg, amelyekből nyolc Németországban, öt Hollandiában, négy Olaszországban és Ausztriában, három Belgiumban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban található.

 

Forrás: Eurostat/HÍR PORT24

 

2012-03-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite