2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonEtiópiai merénylet: Szegedi geográfus és kutatóorvos a két magyar áldozat

Etiópiai merénylet: Szegedi geográfus és kutatóorvos a két magyar áldozat


A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai - mondta Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője.

Etiópiai merénylet


Fábián Tamás az SZTE természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékén tanított, Szabad Gábor pedig az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának munkatársa volt - közölte a szóvivő. Az áldozatokra emlékezve mindkét kar épületére kitűzték a gyászlobogót. A szegedi bölcsészkar épületénél - ahol a természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék is található - Fábián Tamás kollégái és hallgatói szerda este csendes megemlékezést tartottak, mécseseket és gyertyákat gyújtottak.


Az áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a szegedi városházára is. Szijjártó Péternek, a miniszterelnök szóvivőjének szerda késő esti közleménye szerint az elhunyt magyar állampolgárok holtteste egy addisz-abebai kórházban van. Egy magyar állampolgár sérülései egyelőre nem teszik lehetővé hazautazását, ő megfelelő ápolásban részesül az etióp főváros egyik kórházában, de a biztosítása körül egyelőre van néhány tisztázatlan kérdés - ismerteti a közlemény.


A két - sértetlen - magyar állampolgár mégsem utazott haza hajnalban, mert nem volt számukra megfelelő jegy, megfelelő repülőjáratra. A miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, hogy az Etiópiába érkező munkatársaik révén gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának folyamatos biztosításáról, illetve a két másik magyar állampolgár, valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról, elhárítva minden anyagi vagy adminisztratív akadályt - közölte Szijjártó Péter.


Hajdu János, a TEK főigazgatója korábban azt mondta: szerda délután elindult Etiópiába a TEK fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.


Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-01-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite