2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
NagyvilágEuropean Voice: hangsúlykülönbség van Orbán és Barrosó között

European Voice: hangsúlykülönbség van Orbán és Barrosó között


orban_barrosoA médiatörvény körüli vita továbbra is árnyékot vet az európai uniós elnökségre, és Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar prioritások jövő heti európai parlamenti bemutatására szánt látogatása során több frakció részéről bírálatokra kell számítania - írta csütörtökön megjelent számában a European Voice című brüsszeli hetilap.

Az Economist-csoporthoz tartozó - kizárólag EU-ügyekkel foglalkozó - újság több cikkben is foglalkozott Magyarországgal. Ezek egyikében részletesen ismertette a magyar elnökség prioritásait. Idézte a miniszterelnököt, aki szerint az elnökség akkor lesz teljesen sikeres, ha megalkotják a válságkezelő mechanizmus felállításához és működtetéséhez szükséges jogszabályokat, a gazdasági koordinációban előrelépést jelentő európai szemeszter eredményesen beindul, döntés születik a hiányzó uniós energiahálózati összeköttetésekről, közzéteszik az uniós romastratégiát, illetve lezárulnak a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal. Hozzátette, hogy a magyar elnökség elő kívánja mozdítani Bulgária és Románia schengeni csatlakozását is.

A jövő heti európai parlamenti plenáris üléssel kapcsolatban a European Voice emlékeztetett arra, hogy a szocialisták, a liberálisok és a zöldek részéről is várhatók a médiatörvénnyel kapcsolatos hozzászólások és kérdések a miniszterelnök strasbourgi látogatása során, amelynek fő célja szintén a prioritások ismertetése. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a médiatörvényt jövő hétfőn Strasbourgban rendkívüli ülésen vitatja meg az EP állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága, ahová meghívást kapott a sajtóügyekkel foglalkozó Neelie Kroes biztos mellett az alapvető jogokért is felelős Viviane Reding és a magyar kormány egy képviselője. Idézte ugyanakkor a lap a fideszes Schöpflin György képviselőt is, aki egyebek között arra figyelmeztetett, hogy a törvény bírálata a magyar lakosságot az EU ellen fordíthatja.

A médiatörvényt illetően a hetilap visszatért az Európai Bizottság múlt heti budapesti látogatásán elhangzott nyilatkozatokra, és úgy ítélte meg, egyértelmű hangsúlykülönbség mutatkozott Orbán Viktor és José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök között. Míg a miniszterelnök a Magyarország fiatal és nehezen megszerzett demokráciája iránti tisztelet keretébe illesztette a vitát, Barroso arra igyekezett utalni, hogy az országnak segítenie kell megőrizni az EU jó hírnevét - vélte.


Külön foglalkozott a brüsszeli újság a magyar elnökség idején elsőként tervezett uniós csúcstalálkozóval, amelynek fő témája az energiaágazat. Jelezte, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egyebek között új infrastrukturális beruházásokról szeretne EU-döntést elérni. Egy ilyen típusú megállapodás megszületése nem vehető biztosra - tette hozzá, emlékeztetve arra is, hogy az Európai Bizottság becslése szerint az EU-ban 2020-ig további ezer milliárd eurót kellene ilyen beruházásokra fordítani.

Portrét közölt a European Voice Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterről is, akit - magát a miniszterelnököt idézve - Orbán Viktor jobbkezeként mutatott be. Megállapította egyebek között, hogy az iparpolitika és a foglalkoztatás iránti kiemelt érdeklődése annak idején Matolcsyt természetes partnerévé tette a kormányfőnek, aki éppen azon fáradozott, hogy a Fideszt liberális ellenzéki mozgalomból fontos konzervatív erővé tegye, amely ki tudja tölteni az MDF összeomlásával keletkezett üres teret a jobboldalon.


Matolcsy György - aki a lap szerint Orbán Viktor kicsiny tanácsadói körével szorosan együtt dolgozik - nem a gazdasági szigor gondolatával csatlakozott a kormányhoz. Az volt az álláspontja, hogy a gazdasági növekedést és a pénzügyi egyensúly helyreállítását az adócsökkentések hozhatják el és egy olyan ágazatokra összpontosító gazdaságpolitika, mint az egészségügy, az idegenforgalom, a mezőgazdaság, a megújítható energiaforrások - emelte ki a European Voice.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite