2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÉvet értékelt a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Évet értékelt a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság üvegtermében tartotta ma a 2016-os év munkáját értékelő és a 2017-es év főbb feladatait meghatározó értekezletét a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

 

evertekelesnmki


A bizottság megjelent tagjait Antal István tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes, egyben a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság alelnöke köszöntötte ma az értekezlet elején, majd Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, a bizottság ügyvezető elnöke számolt be az előző évi tevékenységekről.

 

A 2013. január 31-én, azaz immár több mint négy éve megalakult Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a korábbi évekhez hasonlóan, 2016-ban is az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) iránymutatásai alapján és a munkatervében foglaltak szerint hajtotta végre feladatait. A bizottság az év folyamán összesen huszonhét alkalommal jelent meg a saját, illetve más szervezet által tartott rendezvényen, amelyeknek szervezésében és lebonyolításában összesen 174 hivatásos és közalkalmazotti állományú vett részt. Jelentős volt emellett a bizottság munkájában résztvevő közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások száma is: összesen 47 fiatal.

 

A bizottságban a társelnöki szerepet 2016-tól Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke vette át a korábbi elnöktől, Becsó Zsolt, országgyűlési képviselőtől, aki jelenleg tiszteletbeli társelnöki posztot tölt be. Az alezredes ezt követően elmondta, hogy a szén-monoxidmérgezések, valamint a vegetációtüzek megelőzését célzó közleményeket minden indokolt esetben kiadta a bizottság. Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt tizenhat alkalommal érkezett lakossági bejelentés a megyei műveletirányító ügyeletre, a mérgezések kapcsán összesen tizenhárman szorultak egészségügyi ellátásra, halálos áldozatot szerencsére nem követelt a CO.

 

Mint mondta, a propaganda tevekénység hatására egyre több lakásban és létesítményben jelent meg szén-monoxid-érzékelő, ami sokak életét megmentette. Kéménytűz 73 esetben fordult elő, ezek kapcsán a hatósági eljárás legtöbb esetben a kéményseprőipari-szolgáltatás elmaradását bizonyította okként. Vegetációtüzek vonatkozásában elmondta, összesen 169 szabadtéren történt tűzeset történt a 2016-os évben, ami a hatéves visszatekintés alapján a legkevesebb eseményt mutatta. A bizottság kezdeményezte az aratással, továbbá az erdők tűzvédelmével és a tűzrakó helyek használatával kapcsolatos közlemények kiadását és a lakosság felé történő közvetítésben közreműködött, illetve részt vett különböző, a fenti témáknak megfelelő szakmai konferenciákon és fórumot is szervezett.

evertekelesnmki1

Áprilisban az igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Országos Infokommunikációs Egyesület II. Karancs gyalogtúra néven szakmai információ átadással egybekötött családi napot szervezett, a rendezvényt a bizottság is támogatta, amellett az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen is részt vett.

 

A megye településeinek önkormányzata, illetve az általános iskolák, óvodák kezdeményezésével megrendezett gyermek- és falunapokon a lehetőségekhez mérten rendszeresen képviseltette magát a bizottság, emellett jelen volt a nyáron két turnusban is megrendezett Salgótarjáni Tűzoltó Gyermektáborban is. Az OTB által „Tűzről pattant" címen meghirdetett felmenő rendszerű, 2016. évi alkotói pályázatra az iskolás és óvodás gyermekek ismét szép számban készítettek alkotásokat, ezek közül ketten az országos döntőn is eredményt értek el.


A folytatásban meghatározták a bizottság 2017-re kitűzött főbb céljait és feladatait, úgy mint a tűzesetek, CO mérgezések megelőzését, a leginkább érintett és a leginkább veszélyeztetett személyek, társadalmi csoportok beazonosítását és tájékoztatását, vagy a tűz elleni védekezés fontosságának erősítését az ifjúság körében. Skuczi Nándor, a bizottság társelnöke reagálásában úgy fogalmazott, ezek a mutatók azt bizonyítják, hogy Nógrád megye lakosai biztonságban érezhetik magukat. Mint fogalmazott, nagyon fontos és hasznos a bizottságon keresztül az ifjúság bevonása, hiszen ezáltal kialakul a felelősségérzet, ami a megelőzés egyik legfontosabb eleme. Hozzátette, a négy éve megkezdett irányt tovább kell vinni, s meg kell ragadni minden lehetőséget arra, hogy a tudást és a tapasztalatokat megosszuk a lakossággal.

Az értekezlet zárásaként a bizottság jelenlévő tagjai elfogadták a 2017 évi munkatervet.


Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

2017-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite