2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonÉv közepére mindenhol csatlakozhatnak a mintamenza programhoz

Év közepére mindenhol csatlakozhatnak a mintamenza programhoz


Az év közepére valamennyi főzőkonyha csatlakozhat a mintamenza programhoz, amely amellett, hogy a közétkeztetésben részt vevőknek korhoz igazodó élelmiszert biztosít, felvevőpiacot teremt a hazai kistermelőknek - nyilatkozta Pesti Imre budapesti kormánymegbízott szerdán az MTI-nek.

gyereketkeztetes

Képünk illusztráció!


A kormánymegbízott - aki a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa is - elmondta, hogy európai összehasonlításban Magyarországon meglehetősen rosszak a halálozási adatok. A magyar lakosság fele szív- és érrendszeri betegségben, 25 százalék pedig daganatos betegségben hal meg. Döntően nem az egészségügyi ellátás és a genetika a felelős az adatért, a tudomány sokkal inkább az életmódot, étkezés szerepét nevesíti. Utalt arra, hogy már 35 éves korban alacsony a kilátás a nyugdíjas korra, s erre a fiatalkori táplálkozásnak is közvetlen hatása van.


Pesti Imre jelezte: a problémát a kormány is felismerte és megduplázta - 68 ezerről 102 ezer forintra emelte - a közétkeztetésre szánt éves fejkvótát. A 2009-ben Békés megyéből indult mintamenza programhoz idén januárban csatlakozott Budapest. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint az országban két és félmillióan részesülnek a közétkeztetésben, a fővárosban minden harmadik ember érintett. Budapest a kezdeményezés "gazdájául szegődött", és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Társasággal együttműködve dolgoznak a kiterjesztésén - mondta Pesti Imre.


Elmondta, hogy a budapesti közétkeztetésben részt vevő cégek önként csatlakoztak, náluk a kormányhivatal részvételével vizsgálják, milyen alapanyagokat használnak és honnan szerzik be, milyen konyhatechnikával dolgoznak és milyen étrendet állítanak össze. Az előzetes - kiinduló állapotot rögzítő - eredmények szerint az érintettek nem kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az óvodásoknak több tejre lenne szükségük, az ételek pedig sózás nélkül is sok sót tartalmaznak.


Mint mondta, a modern élelmezésnek igazodnia kell az érintettek korához, szellemi és fizikai terheléséhez. Járvány idején az egészséges, vitamindús étkezés is segítheti a megelőzést - mutatott rá. A fővárosi kormányhivatal vezetője jelezte: növelni kell a rostok, vitaminok, nyomelemek arányát, míg a magas inzulintermelést kiváltó ételek, porlevesek, tepertőkrém, zsíros kenyér kerülendő. Szavai szerint a menzákon jelenleg kevés a halétel és a gyümölcsök, a koszt egyhangú és gyakran ismétlődik. Úgy vélte: eltűntek a különbségek a nyári és téli ételek között, holott a szezonalitásnak nagy jelentősége lenne.


A kormánymegbízott egy külföldi felmérésre hivatkozva megjegyezte: a minőségi közétkeztetésnek más közvetlen haszna is van, például 3-8 százalékkal javul a tanulmányi eredmény, erősödik az immunrendszer, s ezzel együtt csökken a hiányzások száma, továbbá csökkennek a magatartásbeli problémák. A program a hazai mezőgazdaság, kistermelők áruinak is felvevőpiacot biztosít - tette hozzá Pesti Imre, megjegyezve, hogy egyebek mellett a szürkemarha- és a vadhús értékesítési gondokra is megoldás lehet.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

 

2013-03-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite