2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Női vonalÉv végéig befejezik a jogszabály-előkészítési munkát az otthon szülés ügyében

Év végéig befejezik a jogszabály-előkészítési munkát az otthon szülés ügyében


kismamaAz év végéig befejezik a jogszabály-előkészítési munkát az otthon szüléssel kapcsolatban - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.


Az otthon szülés készülő szabályozásáról, több civil és szakmai szervezet bevonásával tartott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón Szócska Miklós konkrétumokat nem árult el, mindössze annyit közölt, hogy a különböző kompetenciák kerültek szóba, és voltak eltérő álláspontok. A jogszabály megalkotásáig a kérdés átmeneti szabályozását nem tervezik, de megfontolják ezt a lehetőséget is. "Igyekszünk tempósan haladni, de egyeztetések után beszélünk a tartalomról, hogy feleslegesen ne vitatkozzunk egymással" - mondta Szócska Miklós.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté múlt héten közzétett állásfoglalása szerint mielőbb meg kell fogalmazni a tervezett otthon szülés biztonságos körülményeinek szakmai minimumkövetelményeit, jogi és etikai feltételrendszerét. Az ombudsman elodázhatatlannak nevezte a szakmai és a jogi szabályozást. Szabó Máté akkor kiemelte, hogy az élethez, az egészséghez való jog, az önrendelkezés joga olyan alapvető jogok, melyek lényeges tartalmát törvény sem korlátozhatja.
A szülés biztonságos folyamatát lehetővé tevő intézmény- és normarendszer e körben vizsgálható. Jelenleg sem a nemzetközi, sem a hazai jogszabályok között nincs olyan rendelkezés, amelynek alapján tiltott, de legalábbis korlátozott volna a tervezett otthon szülés - tette hozzá Szabó Máté.
Közlése szerint ugyanakkor az is kétségtelen: a várandós asszony azon szándéka, illetve döntése, hogy gyermekét valamely egészségügyi intézményben vagy otthon (akár születésházban), tehát intézményen kívül óhajtja megszülni, olyan személyes alanyi alapjogi kérdés, amelynek garantálása az állam objektív intézményvédelmi feladataként értelmezhető. Azaz elengedhetetlen, hogy az állam a szülő nő és gyermeke életének védelméről jogalkotással és egyéb szervezési intézkedésekkel, például a szakmai követelmények felállításával gondoskodjon.
Az egészségügyi államtitkárság október elején - egy születésházban lezajlott, komplikációval végződött szülés kapcsán - arra hívta fel a figyelmet, hogy nem adottak Magyarországon az otthon szülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei. Az államtitkárság azt kérte, hogy az otthon szülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite