2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonExpó 2010: újabb viharfelhők a magyar pavilon felett

Expó 2010: újabb viharfelhők a magyar pavilon felett


sztrájkA sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának magyar dolgozói is figyelmeztető munkabeszüntetésre készülnek, ahogyan a kínai alvállalkozó alkalmazottai is újabb jelét kívánják adni elégedetlenségüknek amiatt, hogy hónapok óta nem kapnak fizetést és a napidíjuk forrása is elapadt - tudta meg az MTI Kínában.


Kezdenek egzisztenciális gondokkal küszködni a pavilon magyar dolgozói, akik közül néhányan már kölcsönökből fedezik sanghaji tartózkodásuk költségeinek egy részét - ez derült ki azon a megbeszélésen, amelyen többnyire felelős beosztású magyar munkatársak vitatták meg a a helyzet megoldásához vezető utat. Kiszivárgott információk szerint ott volt az üzemeltetés valamennyi dolgozója.
"Az emberek egyszerűen nem akarják elhinni, hogy mindez megtörténhet, vagyis hogy sem fizetést, sem napidíjat nem kapnak az elvégzett munkájuk után" - mondta telefonon az MTI pekingi tudósítójának Dégen István pavilonigazgató kedden. Arra a kérdésre, hogy valóban munkabeszüntetésre készülnek-e, azt válaszolta, hogy ténylegesen felmerült ennek a gondolata, de a magyar munkatársak még nem határoztak az időpontról. Hozzátette: a céljuk nem zsarolás vagy nyomásgyakorlás, hanem a kényszerű helyzetben egyfajta figyelemfelhívás.
A kínai alvállalkozó hétfőn délután találkozóra hívta az igazgatót és közölte, hogy nem kívánja tovább "zsebből finanszírozni" a magyar pavilon működtetését. Az ingatlanüzemeltetésre szakosodott sanghaji vállalat már a hónap végét sem kívánja megvárni és levonul, ha nem kapja meg a júniusi és júliusi járandóságát. Szerdára újabb figyelmeztető munkabeszüntetést terveznek. Mint azt a pavilonigazgató elmondta, kínai partnerük őt nem tette személyesen felelőssé a helyzetért, de fizetési határidőt kért, s arra hivatkozott, hogy az expó magyar napja előtt a főkonzul megígérte, hogy a rákövetkező héten megkapják a pénzüket.
Kuti László sanghaji főkonzul kedden azt mondta, hogy tudomása szerint a pavilon rendben működik, fogadja a vendégeket. A kérdésre, mi szerint tett-e ígéretet a kínai alvállalkozónak, kitérő választ adott, de leszögezte, hogy hivatalból a főkonzulátus nem jár el a pavilon ügyeiben.
"Hetente jelentést írunk és jeleztük azt is, hogy már nincs pénzünk a telefonkártyák feltöltésére, az irodaszerek vásárlására" - tájékoztatott Dégen István. A legfrissebb - e heti - jelentést is elküldték Budapestre, a pavilon helyben székelő főbiztos-helyettesének és a sanghaji főkonzulnak is.
Szilas Cecília, a magyar pavilon augusztusban kinevezett főbiztos-helyettese elhárította a munkabeszüntetésekre, a pavilon működtetésére vonatkozó kérdéseket és csak annyit mondott, hogy ha közlendője lesz, értesíti az MTI pekingi irodáját.


Forrás: MTI/HR PORT24

 

2010-09-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite