2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonEz már nagyon durva: Harminc centiméteres hó és akár mínusz 25 fok is lehet

Ez már nagyon durva: Harminc centiméteres hó és akár mínusz 25 fok is lehet


Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki - közölte Bakondi György főigazgató szerdán Budapesten. A sajtótájékoztató előtt az OKF országos központjában értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak a megyei védelmi bizottságok elnökei is január 1-jétől.

hidegketto


Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a most előrejelzetthez hasonló időjárás utoljára 25 éve, 1987-ben volt. Közölte, a meteorológiai jelentések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl az idő, egyes térségekben elérheti a mínusz 15 - mínusz 20 fokos hideget is, és az ország különböző térségeiben eltérően ugyan, de erős havazás és hófúvás is kialakulhat. Hatala József országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint október óta 28-an haltak meg kihűlés miatt Magyarországon.


Jövő héten akár mínusz 25 fok is lehet

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet - közölte Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerdán az MTI-vel. Mint elmondta, a következő napokban egyre hidegebb időre kell készülni. Több helyütt napközben sem lesz mínusz 10 Celsius foknál magasabb a hőmérséklet. Több helyen erős, viharos szélre is számítani lehet.


A meteorológus közlése szerint péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő hét folyamán a havazás megszűnik, de a jövő hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet - tette hozzá Reisz András.


Időközben az Országos Meteorológia Szolgálat módosította a honlapján közzétett, a szerdai napra vonatkozó figyelmeztetést. Eszerint az extrém hideg miatt jelenleg hat megyében - Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés.

 

Nógrád megyében mínusz 20 fok várható


A honlapon olvasható tájékoztatás szerint szerdán az esti óráktól északkelet felől még az eddigieknél is több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Csütörtökre virradó éjszaka a minimum hőmérséklet Borsod, Szabolcs és Nógrád megyében mínusz 20 Celsius-fok közelében várható, miközben Borsodban és Szabolcsban erős, óránként 45-60 kilométeres sebességű széllökések is kialakulhatnak. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében mínusz 15 fok körüli minimum hőmérsékletek mellett 40-50 kilométeres erősségű szél valószínű.


A jelenlegi előrejelzésben csütörtökre ugyanerre a hat megyére adott ki extrém hidegre vonatkozó figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite