2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonFagykár: ezen a héten még beadhatók a támogatási kérelmek

Fagykár: ezen a héten még beadhatók a támogatási kérelmek


Ezen a héten, azaz augusztus 19-ig adhatják be támogatási kérelmüket a megyei kormányhivatalokhoz a májusban fagykárt szenvedett gazdák - közölte a Magyar Agrárkamara kedden.

fagykarAzok a termelők vehetik igénybe a támogatást, akiknek az ültetvényében a idei májusi fagyok következtében 70 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű kár keletkezett.
Az ültetvényekben bekövetkezett fagykárok enyhítését szolgáló egyszeri csekély összegű - de minimis - támogatásról szóló rendelet alapján a legalább 0,3 hektár nagyságú egybefüggő, 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott ültetvényterületre vehető igénybe a támogatás mikro-, kis- és középvállalkozási besorolásba tartozó mezőgazdasági termelők, illetve mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók számára.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szeptember 30-ig, de legkésőbb, a forrás rendelkezésre állásától számított 15 napon belül intézkedik a támogatás kifizetéséről - áll a Magyar Agrárkamara közleményében.
A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi információi szerint a kárbejelentések összesítése alapján több mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott. Az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett.
A kormány a kárt szenvedett mezőgazdasági termelők megsegítése érdekében intézkedéscsomag összeállításával bízta meg a szaktárcát.

A csomag első eleme egy 1,27 milliárd forint keretösszegű támogatás, amely a fagy miatt ültetvényeikben 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott mezőgazdasági termelők kárenyhítését szolgálja.
Emellett a termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forint összegben. További mintegy 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkár-enyhítési rendszerből.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

 

2011-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite