2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonFagyoskodnak a diákok az iskolákban

Fagyoskodnak a diákok az iskolákban

Egy diák sapkával a fején figyel egy tanórán a Pest megyei Ráckevén, az Ady Endre Gimnáziumban, miután a Tigáz - az iskolákat fenntartó megyei önkormányzat tartozása miatt - kikapcsolta a gázt, így nem tudnak fűteni.

faznak

Ha nem érkezik gyors kormányzati segítség, akár december végéig hidegek maradhatnak a radiátorok az érintett iskolákban és további csaknem húsz megyei közintézményben - mondta Ambrus András.

A sajtófőnök kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gázstop miatt az aszódi, a gödöllői és az örkényi középiskolában nincs tanítás; nyolc iskolában rövidített órákat tartanak, a többi helyen általában ideiglenes átköltöztetéssel igyekeznek megoldani a problémát.

Az érintett intézmények igazgatói elmondták, hogy az épületek naposabb oldalán tartják az órákat, tornáztatják a diákokat, meleg teát, takarókat adnak nekik, de nem tudják, meddig tartható ez az állapot. Többen kilátásba helyezték a rendkívüli tanítási szünet elrendelését arra az esetre, ha nem születne megállapodás a megye és a Tigáz között, mert egyre nagyobb a hideg, és a tanárok, szülők is háborognak a lehetetlen helyzet miatt.

Ambrus András az MTI szerdai megkeresésére azt mondta: a megyének "egy fillére sincs", vagyis nem tudja törleszteni a Tigázzal szemben fennálló csaknem 100 millió forintos tartozását. Hozzátette: két másik, kisebb gázszolgáltató (amelynél a megye 6-10 milliós adósságot halmozott fel) elfogadta garanciának az intézmények januári átvételéről a kormánnyal aláírt október eleji szándéknyilatkozatot, de a Tigáz nem, ezért nem hajlandó megnyitni a gázcsapot.

Mivel a megyeháza semmilyen más garanciát nem tud felmutatni a fizetésre, sürgős kormányzati segítséget várnak. A sajtófőnök közlése szerint Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) jelezte a kormányzatnak, hogy forráshiány miatt 40 intézményben, köztük 18 iskolában nincs fűtés, de még nem érkezett jelzés az esetleges központi beavatkozásról.

A megyének nincs információja arról sem, hogy a kormány közvetlenül tárgyalna a Tigázzal a tetemes gázszámla kifizetéséről - fűzte hozzá Ambrus András. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy mi lesz az iskolákban, ha a januári átadás-átvételig nem érkezik központi segítség.

Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője hétfőn közölte az MTI-vel: csak akkor kapcsolja vissza a gázt a szolgáltató a Pest megyei közintézményekben, ha a fenntartó megyei önkormányzat vagy az állam rendezi a megyeháza tetemes adósságát, illetve garanciát ad a rendszeres törlesztésre.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

Fotó : MTI

 

2011-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite