2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFalra került a megmentett Csohány-mozaik

Falra került a megmentett Csohány-mozaik


Csohány KálmánCsohány Kálmán megmentett mozaikjának utolsó darabjai is falra kerültek Pásztón. A kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes művész alkotásából csaknem 90 négyzetméternyi látható a helyi gimnáziumban.


Shah Gabriella művészettörténész, a Csohány-hagyaték gondozója elmondta: a salgótarjáni Karancs Szálló építésekor rendeltek meg egy nagyméretű munkát a művésztől. Az 1963. szeptemberében átadott óriás méretű mozaik az Énekek énekét illusztrálta vonalas és figurális rajzokkal.

Negyven évvel később a szálló tervezett átalakításakor az épület új tulajdonosa kérték a mozaikok eltávolítását, a bontási munkák során azonban annak mintegy harmada tönkrement. A megmaradt kerámiákat múzeumi raktárban őrizték, majd nagyobbik részét a művész szülővárosában, Pásztón a Mikszáth Kálmán Gimnázium falán építették fel ismét. A töredék csempékből most az utolsó darabok is a falra kerültek, ezek avatóünnepségét hétfőn délután egy órától tartják az intézményben.

Pásztó neves szülötte, Csohány Kálmán 1980. április 2-án halt meg Budapesten. Kívánsága szerint a pásztói Szentlélek temetőben nyugszik. Halálának 10. évfordulójától a Mátra aljai kisváros múzeumának két termében láthatta a nagyközönség 50 rézkarcát, 2001. december 14-én pedig új kiállítóhellyel bővült a múzeumkert. Ekkor nyílt meg a grafikusművész állandó kiállítása az 1870-es években épült műemléki épületben. A galéria megnyitásával lehetőség nyílt a kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes művész teljes életművéből a rézkarcok, litográfiák, egyedi rajzokat, akvarellek, kerámiák, összesen mintegy 150 műremeket bemutatására. Halálának idei évfordulójára Pásztó a városközpont 908 millió forintos rekonstrukciója keretében felújítja a Csohány Galériát is.

 

Nógrád24.hu

2011-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite