2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágFAZ: „erős volt Orbán Viktor döglött kutyás hasonlata”

FAZ: „erős volt Orbán Viktor döglött kutyás hasonlata"


A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német és a Rzeczpospolita lengyel konzervatív napilap a magyar kormány és az EU viszonyáról közölt beszámolót pénteken.

ujsag001


A FAZ a címoldalán Budapest védekezik címmel közölt részletet a cikkből, amely ismerteti az Európai Bizottság (EB) gazdasági előrejelzésével és az Európai Bíróságnak a bírák nyugdíjazására vonatkozó döntésével kapcsolatos magyar kormányálláspontot, valamint Surján László európai parlamenti alelnök véleményét az EB-ről. A lap politikai rovatában A magyar kormány bírálja az EU-t címmel megjelent írásában a szerző, Stephan Löwenstein felidézte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint téves az EB prognózisa, miszerint az államháztartási hiány 2014-ben ismét meghaladja a 3 százalékos tűréshatárt. Vita mindenekelőtt abban van, hogy milyen hatást fejt ki a bankadó emelése és a tranzakciós adó - tette hozzá a FAZ tudósítója.


A bírósági döntéssel kapcsolatban úgy vélekedett: "erős" volt Orbán Viktor nyilatkozata, amelyben döglött kutya fejbe vágásáról beszélt. Kiemelte: a kormányfő által hivatkozott alkotmánybírósági döntésből nem következik, hogy a nyugdíjazott bírákat visszahelyezik az állásukba, ezt csak bírósági eljárással lehet elérni, "miközben a kulcspozíciókat (...) már régen betöltötték".


A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap pénteki cikke szerint Brüsszel továbbra is bírálja Magyarországot, pedig Budapest alkalmazkodik az Európai Bizottság (EB) elvárásaihoz. A lengyel lap megjegyezte, hogy a magyar bírák kényszernyugdíjazására vonatkozó törvényt csak az éles EB-kritika nyomására vonták vissza.


A cikk kiemelte: "Brüsszel hozzáállása azért is jelent nagy csalódást Magyarország számára", mert például Görögországgal szemben az unió jóval megértőbb, míg a görög megoldásokat több elemző részben csak látványintézkedéseknek tartja. Arra is kitért, hogy a túlzottdeficit-eljárás fenntartása miatt késni fog a jövő évi magyar költségvetés elfogadása, a kormány pedig további adóemelésekre kényszerülhet. Ez viszont újabb konfliktussal fenyeget a kormányzat és a pénzügyi intézetek között.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite