2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFejlesztések Salgótarjánban

Fejlesztések Salgótarjánban


A hulladékgazdálkodás területén megvalósult fejlesztésekről és hamarosan induló újabb projektekről, valamint a salgótarjáni felsőoktatás újraindításáról tartott sajtótájékoztatót január 16-án Dóra Ottó polgármester, a Kelet-nógrádi Hulladékrekultivációs Társulás (KNHT) elnöke.

doraotto0116

Fotó: salgótarján.hu

A Környezet és Energia Operatív Program keretében pályázati forrásból a térségben 16 egykori, már lezárt hulladéktelepet tisztítottak meg, köztük a gyurtyánosit és a somlyóit. Ezek rendbe tétele azért jelentős, mert szennyező forrást jelentettek környezetünkre - mondta Dóra Ottó, aki ennek kapcsán kiemelte: a salgótarjáni hulladéklerakó fejlesztésére 2,5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. Ebből technológiai beruházást kívánnak megvalósítani, melynek során lehetőség lesz a hulladék szétválasztására, feldolgozására és újrahasznosítására is. Ez a korszerűsítés egyben új munkahelyeket is jelenthet.


A városvezető bejelentette, hogy a KNHT az elmúlt hetekben két újabb pályázaton nyert támogatást, melyek összértéke meghaladja az 1,5 milliárd forintot. Az egyik projekt keretében a szelektív hulladékgyűjtés korszerűsítése valósul meg 831 millió forint értékben: új járművek, gépek, berendezések beszerzésére kerül sor, melyek nagy része Salgótarján lakosságát szolgálja majd.


A másik, 785 millió forintból megvalósuló projekt során a hulladékgyűjtés technológiája és folyamata korszerűsödik: konténerek, kukák, egyéb eszközök cseréjére és bővítésére kerül sor. Elsősorban családi házas övezetekben a mostaninál kisebb, 60 literes kukákat is „forgalomba állítanak", melyek használata kedvezőbb díjtételeket nyújthat azoknak, akiknek ez az űrtartalom is elegendő a háztartási szemét gyűjtésére. Dóra Ottó hozzátette: e program keretében dolgozzák ki azt is, hogy megfelelő feltételek mellett a szelektív hulladékért akár házhoz is megy a szolgáltató. A tervek szerint a program keretében kilencezer új kuka kerül Salgótarjánba.


A polgármester arról is tájékoztatott, hogy 2017 szeptemberétől főiskolai képzés indulhat Salgótarjánban, előtte, de már 2016 őszétől műszaki-informatikai felsőfokú szakképzést indítanak a volt pénzügyi főiskola épületében. A politikus elmondta: az úgynevezett közösségi főiskolát a helyi és térségi önkormányzatok, az Óbudai Egyetem és a magyar állam működteti majd. A folyamatos szakmai egyeztetések után csütörtökön tárgyalt az egyetem, a városi és a Nógrád megyei önkormányzat vezetése és a térség országgyűlési képviselője a városházán: ezen a megbeszélésen tisztázták a következő hetek, hónapok és évek feladatait.


Dóra Ottó kifejtette: az egyetem és a szaktárca szakemberei a jövő héten mérik fel a volt számviteli főiskola épületét. Idén szeptemberben szeretnék kezdeni az új intézmény "felépítését", azaz a végzős középiskolások, illetve az oktatók előkészítőjét. 2016 szeptemberében kezdődik a négy féléves felsőfokú szakképzés, amely további főiskolai tanulmányok folytatásához négy elismert félévet ad a hallgatóknak. A polgármester jelezte: szándékaik szerint 2017 szeptemberétől a normál főiskolai képzés is megkezdődhet Salgótarjánban műszaki és informatikai szakterületen. Az új főiskola a városban, megyében működő cégek képzési igényeit is szeretné kiszolgálni.


Forrás: SALGÓTARJÁN/NÓGRÁD24

 

2015-01-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite