2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFejlesztették a hulladékgazdálkodást Kelet-Nógrádban

Fejlesztették a hulladékgazdálkodást Kelet-Nógrádban


Három és fél milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodási rendszert Kelet-Nógrádban, a szelektív gyűjtés 51 településen több mint 100 ezer embert érint - tájékoztatta közleményben a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás az MTI-t szerdán .

kukasauto1125

A beruházás célja az volt, hogy csökkenjen a lerakott, hasznosítás nélküli hulladék mennyisége. A fejlesztést 3,2 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében.

A társulás tájékoztatása szerint a legjelentősebb változások, bővítések a Salgótarján Térségi Hulladéklerakóban történtek. A vegyesen gyűjtött hulladék kezelésére mechanikai-biológiai előkezelő, a szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozására válogatócsarnok épült. Új csurgalékvíz-tározó medencét és központi komposztálót építettek, és kialakítottak egy hulladékudvart is.

Bátonyterenyén és Pásztó határában is létrehoztak egy-egy hulladékudvart, ahol a lakosok különböző konténerekben helyezhetik majd el a szelektíven gyűjtött papírt, műanyagot, fémet és üveget, továbbá olyan hulladékokat, amelyek lerakása korábban problémát okozhatott, mint a használt gumiabroncs, akkumulátorok, elemek, elektronikai készülékek, bútorok, lomok.
Beszereztek 18 gyűjtő- és rakodójárművet, az 51 településen 151 szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki.

A projekt részeként 5000 házi komposztáló edényt juttattak el a 2000 fő alatti lélekszámú, 45 társult település lakosainak.

A társulás közölte azt is: most zajlik a működési és használatba vételi engedélyek megszerzése, a rendszer üzemeltetését legkésőbb januárban kezdik meg.

 

Forrás: MTI/NOGRAD24

 

 

2015-11-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite