2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFekete Zsolt: Salgótarján nincs csődben, nincs csőd közeli helyzetben

Fekete Zsolt: Salgótarján nincs csődben, nincs csőd közeli helyzetben

 

"Napok óta azzal riogat a Simon Tibor és a helyi Fidesz, hogy Salgótarján a csőd felé halad. Salgótarján csőd közeli helyzetben utoljára a fideszes városvezetés idejében volt. Abban a 2006-2014-es időszakban, amelynek Simon Tibor fideszes frakcióvezetőként aktív szereplője volt, amikor a városnak még a hiteleit is hitelből kellett finanszíroznia" - áll Fekete Zsolt salgótarján alpolgármesterének közleményében.

feketezsoltmszp


Fekete Zsolt Salgótarján baloldali alpolgármestere az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkbe:

"Tények Salgótarján költségvetési helyzetéről

Napok óta azzal riogat a Simon Tibor és a helyi Fidesz, hogy Salgótarján a csőd felé halad. Salgótarján csőd közeli helyzetben utoljára a fideszes városvezetés idejében volt. Abban a 2006-2014-es időszakban, amelynek Simon Tibor fideszes frakcióvezetőként aktív szereplője volt, amikor a városnak még a hiteleit is hitelből kellett finanszíroznia - áll Fekete Zsolt közleményében.

Jelenleg az a helyzet, hogy SALGÓTARJÁN NINCS CSŐDBEN, NINCS CSŐD KÖZELI HELYZETBEN, vagyis a Fidesz csupán a jelenlegi kampányban igen gyakran alkalmazott hazudozását folytatja.
Salgótarján önkormányzata a 2015-ös költségvetési évet úgy zárta, azaz úgy fordul 2016-ra, hogy nincs kifizetetlen számlája és 642 millió forintos pénzmaradvánnyal zárt. Vagyis kijelenthető, hogy az Önkormányzat az elmúlt évben folytatott feszes, a korábbi fideszes időszaktól eltérően nem pazarló gazdálkodása révén, minden rosszindulatú híresztelés ellenére megőrizte pénzügyi stabilitását.


Mindezt úgy sikerült végrehajtani, hogy míg a korábbi fideszes vezetés rendre kapott 1 milliárd forint körüli állami könyöradományt, addig tavaly Önkormányzatunk mindössze a Somoskőújfaluval szembeni pervesztés költségeinek egy részére kapott támogatást (összesen 140 millió forint). Ekkor persze jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy hova tűnt az előző fideszes városvezetés idejében évente érkező 1 milliárd forint körüli összeg, amelyet semmittevésükért kaptak az államtól?


A jelenről tehát kijelenthető, hogy Önkormányzatunk megfelelő pénzügyi alappal vág neki a 2016-os évnek.
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a város baloldali vezetése a homokba kívánja dugni a fejét. Nem kívánja az előző fideszes városvezetés semmittevését folytatni, amelyet Simon Tibor is meghirdetett. Ugyanis tény, hogy a város gazdasági teljesítőképességének alacsony szintje, illetve az állami alulfinanszírozás miatt kifejezetten kevésnek mondhatóak az Önkormányzat bevételei. Sajnos emellett tény az is, hogy a napi működési kiadások szintje nagymértékben meghaladja az állam által erre a feladatra adott források szintjét.


Éppen ezért nyújtottunk be a Közgyűlés egyhangú támogatásával egy javaslatot Magyarország Miniszterelnökének, hogy kormányzati támogatás keretében minden évben egészítse ki Salgótarján iparűzési adóbevételét a megyei jogú városok ezen mutató alapján számolt rangsorában utolsó előtti helyen álló város előző évi iparűzési adóbevételének mértékéig. Ez a kiegészítés alapot teremt a biztos működéshez, a fejlesztések megvalósításához, a gazdaság újbóli beindításához. A mindenkori városvezetés célja pedig az, hogy a bevételek emelkedésével minél kisebb támogatásra legyen szükség az adott évi költségvetésben.


A fentiek értelmében mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Salgótarján egy önfenntartó város irányába mozduljon el, hogy a mindenkori kormányzattól kapott rendkívüli forrásokat a város fejlődésére tudjuk fordítani.

Salgótarján, 2016. február 24.
Fekete Zsolt sk.
alpolgármester"

 

2016-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite