2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
NagyvilágFelakasztották az elnököt! Tovább folytatódnak a zavargások Kairóban

Felakasztották az elnököt! Tovább folytatódnak a zavargások Kairóban


egyiptom01Több mint ötezer tüntető gyűlt össze az egyiptomi fővárosban, Mubarak távozását követelik, és a felakasztott elnököt ábrázoló táblákkal demonstrálnak, a szervezők reményei szerint akár egy millióan is lesznek nap végére.

Az egyiptomi főváros központjában kedd reggelre már több mint ötezren gyűltek össze, hogy részt vegyenek a Hoszni Mubarak államfő elleni tömegdemonstráción, amelyen a szervezők reményei szerint egy millióan lesznek.Az emberek Mubarak távozását követelő jelszavakat skandáltak, és a felakasztott elnököt ábrázoló táblákat tartottak. Mások olyan táblát vittek, amelyen az elnök fotója alatt az a felirat állt: "Lehullik a fejed!".

Sokan - a kijárási tilalom ellenére - a Tahrír téren, a tüntetők fő gyülekezési helyszínén töltötték az éjszakát. Kairó központja felett helikopterek köröznek, a hadsereg pedig ellenőrzése alá vonta a belvárosba vezető utakat."A vérontás elkerülése" érdekében a hatalomból való távozásra szólította fel kedden az elnököt közös közleményben ötven egyiptomi emberjogi szervezet.

A hadsereg hétfőn bejelentette, hogy nem fog erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, s követeléseiket "legitimnek" nevezte. A nap folyamán több tízezren tüntettek Kairóban és más egyiptomi nagyvárosokban az államfő távozását követelve. A tiltakozók általános sztrájkra hívtak fel, és kedden egymilliós tömegtüntetésre Kairóban és Alexandriában. A hatóságok, hogy megakadályozzák nagyobb tömegek mozgását az országon belül, felfüggesztették a vonatközlekedést.


A külföldi országok ezzel párhuzamosan igyekeznek minél gyorsabban kimenekíteni állampolgáraikat Egyiptomból. Az Air China és a Hainan kínai légitársaságok kedden 480 kínai állampolgárt szállítottak el Egyiptomból. Két másik kínai járat Kairóba tart, ezzel egy időben a China Southern Airlines gépe Luxorban vett fedélzetére 220 hongkongi utast. Peking utasította a kínai utazási irodákat, hogy függesszék fel az Egyiptomba irányuló utakat.

Tajvan 500 embert menekít ki a közel-keleti országból charter- és menetrendszerinti járatokon. A kairói nemzetközi repülőtéren a tokiói kormány által bérelt három repülőgép vár arra, hogy haza szállíthassa a japán turistákat. Az európai légitársaságok, köztük a Lufthansa, az Austrian Airlines és az Air Berlin, közölte, hogy nagyobb befogadóképességű gépeket állít forgalomba, illetve mentesítő járatokat indít. Oroszország is felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak Egyiptomba, miközben ott még mindig negyvenezer orosz tartózkodik.

 

egyiptomi_zavargasok


Ne utazzunk Egyiptomba


A Külügyminisztérium honlapján szereplő felhívás szerint Egyiptom az utazásraa nem javasolt kategóriába került. A kairói magyar nagykövetség jelentése és az utazási irodák helyi képviselőinek folyamatos tájékoztatása szerint a jelenleg a Vörös-tenger melletti üdülőhelyeken tartózkodó magyar turisták biztonságban vannak, szerződés szerinti visszautaztatásukról utazásszervezőjük változatlanul gondoskodik. A Külügyminisztérium az egyiptomi helyzet változásait folyamatosan figyelemmel kíséri és a biztonsági helyzet általános javulása esetén új közleményt fog megjelentetni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-02-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite