2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFeldühödött tömeg a bátonyterenyei testületi ülésen

Feldühödött tömeg a bátonyterenyei testületi ülésen

Október 5-én szerdán Bátonyterenyén a város volt polgármestere Lavajné Dóka Éva demonstrációt szervezett a Városháza térre. A feldühödött tömeg élén a volt MSZP-s polgármesterrel rárontott a képviselő testület zárt bizottsági ülésére és hangos bekiabálásokkal zavarta a képviselő testület munkáját.

bterenye


A demonstráción résztvevőket a nap folyamán félrevezető aláírásgyűjtő akcióval provokálták, amely a bátonyterenyei vízmű feltételezett eladásával állt összefüggésben. Az önkormányzat által kiadott sajtóközleményben azonban egy 100 százalékban állami tulajdonú víziközmű társaság szerepelt. A feldühödött tömeg élükön a volt polgármesterrel berontott a polgármesteri hivatal zárt ülésére és hangos bekiabálásokkal zavarták a képviselő testület munkáját. A bekiabálók között többen is szóvá tették, hogy nem kaptak segélyt, a közmunkások pedig munkabért.

Pénzügytechnikai probléma miatt csúszott a segélyek kifizetése Bátonyterenyén. Ezért várták hiába a közmunkások munkabérük kifizetését a megszokott időben. Nagy-Majdon József polgármester elmondta, hogy - bár valóban nagyon nehéz helyzetben van a város - most nem ez a nehéz anyagi helyzet indokolta a közmunkások fizetésének késleltetését, hanem olyan tranzakciót kellett lebonyolítani, ami hátráltatta a kifizetést.


Nagy-Majdon József hírportálunknak elmondta, hogy nem tartja etikusnak, hogy politikai tőkét kívánnak kovácsolni egyesek a szociálisan nehéz helyzetben lévők sorsából. Különösen akkor álságos ez, ha ezt egy olyan politikai erő teszi, aki az elmúlt 18 évben felélte a város vagyonát és semmi bevételt, fenntartható fejlesztést nem generált Bátonyterenye városnak. Az is megdöbbentő, hogy összemossák a közmunka bér kifizetését a Vízmű helyzetének módosításával. A polgármester ígéretet tett arra, hogy - ahogy eddig is - lakossági fórumokon tájékoztatja az embereket a város jelenlegi helyzetéről. Beleértve ebbe a zárt ülésen tárgyalni kívánt a víz szolgáltató módosításról.

Jövőre nem emelkednek a víz- és csatornadíjak Bátonyterenyén, ha az ÉRV ZRt. szolgáltat majd a városban, sőt, 2012 után is mindenképpen infláció alatt marad az esetleges növekedés mértéke. Az ország egyik legjelentősebb, 100 százalékban állami tulajdonú víziközmű társasága ráadásul azt is megígérte, hogy a korábbi szolgáltató teljes személyi állományát, a meglévő feltételekkel, jogutódlással átveszi, a víziközművek tulajdonjoga pedig továbbra is az Önkormányzatnál marad.

A hamarosan a kormány elé kerülő, húsz éve halogatott víziközmű törvénynek köszönhetően országszerte kiegyenlítettebbek lesznek a víz- és csatornaszolgáltatás díjai, a szolgáltatás színvonala pedig egyre javul majd. Ezeknek a feltételeknek csak az olyan cégek képesek megfelelni, amelyek anyagi helyzete lehetővé teszi a rendszeres technikai fejlesztéseket, a szakemberképzést, az EU-s és hazai források kihasználását, miközben figyelmet fordítanak a környezet- és vízbázisvédelemre is. Az új víziközmű törvény tervezete értelmében a Bátonyterenye és Környéke Víz- és Csatornamű Kft. a jövőben nem végezhetne víziközmű szolgáltatást, mivel a tervezett akkreditációs követelmények közül többnek sem tudna megfelelni. Ezt Bátonyterenye Város Önkormányzata, mint a jelenlegi szolgáltató kft. többségi tulajdonosa is felismerte, a helyzet kezelése érdekében több lehetőséget is megvizsgált az elmúlt időszakban, míg végül úgy ítélte meg, hogy az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek ZRt.-ben megfelelő partnert találhat a jövőben a víziközmű szolgáltatások biztosítására.

Az ÉRV ZRt. egyébként már 40 éve szolgáltat több Nógrád megyei településen, de nem csak ott, hanem Heves- és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is. A fogyasztók zökkenőmentes kiszolgálását biztosítja a térség két tározója és két legnagyobb kapacitású víztisztító műve is, amelyeket a társaság üzemeltet, nem beszélve a térség legjelentősebb vezetékeiről. A vállalat meghatározó szerepét bizonyítja az is, hogy a Nógrád megyében korábban meglévő 5 vízmű közül 4 nagyobbrészt az ÉRV ZRt. által termelt vízzel látja el a fogyasztókat.

A kisebb szolgáltatók integrációjában az ÉRV ZRt. eddig is kiemelkedő munkát végzett; csak idén ezidáig 18 új településen kezdte meg - Nemzeti Minőségi Díjjal is elismert - magas színvonalú szolgáltatásait. A társaság jelenleg 166 település ivóvízellátását biztosítja közvetlenül, továbbá 11 társvízmű veszi át továbbértékesítés céljából a társaság által megtermelt ivóvizet, így összességében mintegy 600 ezer ember egészséges ivóvízzel való ellátásáról gondoskodik.

A tervezett víziközmű törvény egyik legsarkalatosabb pontja a díjak közötti aránytalanságok rendezése. Az ÉRV ZRt. - felismerve, hogy a fogyasztói árak féken tartása alapvető társadalmi érdek - elkötelezett a családok boldogulása és kiadásainak mérséklése mellett. Ez azonban kizárólag az üzemméretek növelésével, a működési hatékonyság jelentős javításával és a költségek racionalizálásával érhető el, így ésszerűnek tűnik, hogy a Bátonyterenye és Környéke Víz- és Csatornamű Kft. integrációját az ÉRV ZRt. hajtsa végre, bebizonyítva, hogy a régió egyik legjobb szolgáltatási színvonalú társasága mindent megtesz partnerei elégedettségéért.

 

HÍR PORT24

 

 

2011-10-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite